Tort cu căpșuni și pișcoturi
Tort cu căpșuni și pișcoturi, un tort de vară minunat de gustos, cu cremă de vanilie și crema cu mascarpone. Tort fără blat, pregătit la rece.
Pot spune că acest tort cu căpșuni și pișcoturi este un tort fără coacere, pregătit la rece, cu toate că una din creme a văzut ochiul aragazului. La crema de vanilie mă reper și prefer sa o fac eu pentru că nimic nu se compară cu o crema de vanilie făcută în casă și nici nu este greu de pregătit. Nu recomand pentru acest tort și nu numai, creme la plic sau budinci nu știu de care. Nu sunt același lucru cu crema de vanilie, nu au ținută, bani aruncați degeaba. Menționez asta pentru am făcut și eu greșeala de a înlocui altădată, la alte rețete, crema de vanilie pregătită in casă cu crema la plic și nu mi-a plăcut ce a ieșit.
Eu am făcut tortul în weekend iar acum este deja o amintire. Dar nu-i nimic îl voi reface cât de curând pentru că este unul din deserturile potrivite pe o vreme caniculară. Este un tort ușor, aerat cu căpșuni parfumate și creme delicioase. Sigur va fi și pentru voi unul din deserturile preferate de vară.
Tort cu căpșuni și pișcoturi
Equipment
- Tavă detașabilă de tort
Ingredients
- 300 g Pișcoturi Savoiardi
- 5 Ouă
- 150 g Zahăr pudră
- 300 g Căpșuni
- 300 g Smântână dulce 30%grăsime
- 450 g Lapte
- 500 g Mascarpone
- 1 lgt Esență de vanilie
Crema de vanilie
- 4 Ouă
- 120 g Făină
- 200 g Zahăr
- 500 g Lapte
- 1 lgt Esență de vanilie
Decor
- Căpșuni
- Fâșii de nucă de cocos
Instructions
Crema de vanilie
- Se înfierbântă laptele. Într-un castron se amestecă ouăle cu zahărul până își dublează volumul. Se adaugă făina.
- Se toarnă laptele fierbinte , puțin câte puțin, amestecând continuu. Apoi toată compoziția se pune pe foc și se lasă să fiarbă până se îngroașă, amestecând continuu.
- După ce crema s-a îngroșat se adaugă esența de vanilie, se toarnă crema într-un vas plat, se acoperă cu folie alimentară și se lasă să se răcească.
Asamblare
- Căpșunile se spală, se curată de codițe și se taie în bucățele. Cele cinci ouă se separă în vase diferite. Albușurile se bate cu jumătate din cantitatea de zahăr până devin o bezea fermă.
- Gălbenușurile se amestecă cu restul de zahăr, smântâna și mascarponele. Se bat cu mixerul până își dublează volumul. Se adaugă esența de vanilie. Albușurile bătute spumă se încorporează în compoziția de gălbenușuri treptat, folosind o spatulă. Crema se împarte în patru.
- Se pune pe un platou inelul formei de tort iar în interior folie de acetat. Se așează un strat de pișcoturi înmuiate fiecare în lapte. Se întinde jumătate din cantitatea de cremă de vanilie peste care se pune jumătate din căpșunile tăiate. Apoi se întinde o parte din cele patru părți din crema cu mascarpone.
- Se continuă cu alt strat de pișcoturi înmuiate în lapte, restul de cremă de vanilie, restul de căpșuni și încă un strat din crema cu mascarpone.
- Se acoperă cu ultimul strat de pișcoturi înmuiate în lapte și penultimul strat de cremă cu mascarpone. Ultima parte de cremă se pune într-un poș cu care se decorează pe deasupra.
- Tortul se pune la rece cel puțin opt ore, de preferat peste noapte. Înainte de servire se scoate inelul formei de tort și folia de acetat, dacă s-a pus.
- Se decorează cu căpșuni și fâșii de nucă de cocos.