Mâncare de cartofi cu cârnați
Mâncare de cartofi cu cârnați, un preparat romanesc, cu ingrediente simple. Rețeta ușoară a unui fel de mâncare pregătit în orice bucătărie românească.
Mâncare de cartofi cu cârnați sau cum mai este cunoscută tocăniță de cartofi, se pregătește foarte simplu. Este o mâncare gustoasă din câteva ingrediente ieftine, deci o mâncare la îndemăna oricui.
Țin minte că atunci când eram copil această mâncare nu lipsea din meniul familiei. Mama ne făcea tocăniță de cartofi o dată pe săptămână, ori de post, ori de dulce. Depinde de ziua în care o pregătea, miercurea sau vinerea de obicei mâncarea de cartofi era de post. Când pregătea mama mâncarea de cartofi de dulce folosea cârnați, kaizer sau mai rar carne de porc. Noi copii nu comentam la ce ni se punea în farfurie, mâncam ce ni se dădea și asta era. Cred că tuturor celor născuți până în `80 li se întâmplă asta, așa erau vremurile. Acum este alta poveste…..
La noi se mănâncă tocănița de cartofi cu cârnați și o pregătesc de obicei iarna că să o mâncam cu murături. Este o mâncare foarte gustoasă alaturi de o salată de varză acră sau gogonele pârguite scoase din borcanul de murături. Trebuie să o încercați!
Mâncare de cartofi cu cârnați
Ingredients
- 1 kg Cartofi
- 500 g Apă
- 100 g Felii de cârnat
- 100 g Apă
- 1 Ceapă
- 1 cub Concentrat gulaș sau vită
- 15 g Ulei
- 1 lg Pastă de tomate
- ½ lgt Sare
- ½ lgt Piper
- Pătrunjel verde
- 2 frunze Dafin
Instructions
- Cartofii se curăță, se spală și se taie în bucăți potrivite. Ceapa se curăță, se spală, se toaca mărunt și se călește în ulei.
- Se adaugă cartofii scurși de apă peste ceapa calită. Se toarnă 500 g apă și se adaugă concentratul de gulaș, feliile de cârnat și frunzele de dafin. Se acoperă cratița cu un capac și se lasă să fiarbă până aproape se sfărâmă cartofii.
- Pasta de tomate se desface în 100 g apă și se toarnă peste cartofi. Se condimentează mâncarea cu sare și piper și se mai lasă pe foc cât să se lege sosul, 5-7 minute.
- Se scot frunzele de dafin din mâncare și se presară pătrunjel proaspăt tocat.