Tartă cu afine și cremă de ciocolată.
Abia așteptam să scriu pe blog rețeta de tartă cu afine și cremă de ciocolată, ca să poată fi încercată și de voi. Sigur veți fi cuceriți de acest desert și aștept părerile voastre cât mai curând. Rețeta tartei este simplă, una din acele rețete care se face ușor dar are un rezultat pur și simplu încântător.
Încântător este cuvântul potrivit pentru această tartă cu afine și cremă de ciocolată albă și așa este, un desert încântător. Desert cu blat vanilat, acoperit de un strat generos de crema de ciocolată albă și mascarpone și un topping de afine într-o culoare superbă. Exact cu acest topping de afine am început și pregătirea acestei prăjituri pentru că trebuie lăsat să se răcească. Și s-a răcit cât timp am făcut blatul și crema.
Eu procedez așa, fac toppingul întăi și îl las să se răcească. Apoi fac blatul în câteva minute și îl pun la copt. După ce s-a copt las blatul să se răcească pe un grătar. Între timp topesc ciocolata pe baie de abur apoi o las și pe ea să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Cum s-a răcit, fac crema și o întind pe blat. Adaug toppingul și pun prăjitură la frigider pentru o oră- două. Acum pot spune că am în frigider un desert încântător care abia așteaptă să fie savurat. Încercați și voi și nu veți regreta puținul timp pierdut în pregătirea acestui desert.
Tartă cu afine și cremă de ciocolată
Ingredients
Topping
- 200 g Afine
- 100 g Zahăr
- Coaja rasă de la o lămâie
Blat
- 5 Ouă
- 180 g Zahăr
- 200 g Unt
- 150 g Iaurt grecesc
- 280 g Făină
- 7 g Praf de copt
- 1 lgt Esență de vanilie
- 1 lgt Esență de lămâie
Crema
- 100 g Ciocolată albă
- 250 g Mascarpone
- 200 g Smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
- 50 g Zahăr pudră
- 10 g Unt pentru uns tava de tartă
- 15 g Făină pentru presarat tava de tartă
Instructions
Topping
- Se pun toate ingredientele pe foc într-o cratiță și se lasă să fiarbă amestecând din când în când. Când nu se mai simte zahărul și s-a legat siropul, se oprește focul și se lasă să se răcească.
Blat
- Untul moale, lăsat la temperatura camerei, se pune într-un bol. Se adaga zahărul și se amestecă cu mixerul până ce acesta nu se mai simte. Se adaugă ouăle pe rand și se amestecă bine după fiecare.
- Apoi se adaugă iaurtul, esențele și făina amestecată cu praful de copt. Se unge tava de tartă cu unt și se presară făina. Compoziția făcută se toarnă în forma/tava de tartă apoi se introduce în cuptorul încălzit în prealabil. Se coace blatul 25 minute la 180°. După ce trece testul scobitorii se scoate blatul din formă și se lasă să se răcească pe un grătar.
Crema
- Ciocolata albă, ruptă în bucăți, se topește pe baie de abur. După ce s-a topit complet se ia de pe foc și se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
- Smântâna, zahărul și brânză mascarpone se pun într-un bol și se amestecă cu mixerul. Se adaugă treptat ciocolata topită.
Asamblare
- Blatul se aseaza pe un platou și se acoperă cu crema de ciocolată. Se adaugă toppingul de afine și se întinde ușor cu o spatulă peste cremă. Prăjitura se pune la frigider pentru o oră sau două înainte de a fi servită.