Go Back
tarta cu afine si ciocolata

Tartă cu afine și cremă de ciocolată

Prep Time 1 hour
Cook Time 1 hour
timp de racire 2 hours
Total Time 4 hours
Servings 8 porții

Ingredients
  

Topping

  • 200 g Afine
  • 100 g Zahăr
  • Coaja rasă de la o lămâie

Blat

  • 5 Ouă
  • 180 g Zahăr
  • 200 g Unt
  • 150 g Iaurt grecesc
  • 280 g Făină
  • 7 g Praf de copt
  • 1 lgt Esență de vanilie
  • 1 lgt Esență de lămâie

Crema

  • 100 g Ciocolată albă
  • 250 g Mascarpone
  • 200 g Smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
  • 50 g Zahăr pudră
  • 10 g Unt pentru uns tava de tartă
  • 15 g Făină pentru presarat tava de tartă

Instructions
 

Topping

  • Se pun toate ingredientele pe foc într-o cratiță și se lasă să fiarbă amestecând din când în când. Când nu se mai simte zahărul și s-a legat siropul, se oprește focul și se lasă să se răcească.

Blat

  • Untul moale, lăsat la temperatura camerei, se pune într-un bol. Se adaga zahărul și se amestecă cu mixerul până ce acesta nu se mai simte. Se adaugă ouăle pe rand și se amestecă bine după fiecare.
  • Apoi se adaugă iaurtul, esențele și făina amestecată cu praful de copt. Se unge tava de tartă cu unt și se presară făina. Compoziția făcută se toarnă în forma/tava de tartă apoi se introduce în cuptorul încălzit în prealabil. Se coace blatul 25 minute la 180°. După ce trece testul scobitorii se scoate blatul din formă și se lasă să se răcească pe un grătar.

Crema

  • Ciocolata albă, ruptă în bucăți, se topește pe baie de abur. După ce s-a topit complet se ia de pe foc și se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
  • Smântâna, zahărul și brânză mascarpone se pun într-un bol și se amestecă cu mixerul. Se adaugă treptat ciocolata topită.

Asamblare

  • Blatul se aseaza pe un platou și se acoperă cu crema de ciocolată. Se adaugă toppingul de afine și se întinde ușor cu o spatulă peste cremă. Prăjitura se pune la frigider pentru o oră sau două înainte de a fi servită.