Prăjitură delicioasă cu ness
Prăjitură delicioasă cu ness și cremă de vanilie, un desert simplu de pregătit ce cucerește atât prin gust cât și prin aspect.
Acum douzeci și ceva de ani, când eram și eu tânără și nu prea experimentată în bucătărie, erau în mare vogă prăjiturile cu cremă de ness. De atunci am două rețete foarte simple și foarte bune de prăjituri cu crema de ness pe care le-am tot făcut în decursul anilor. Deși la început nu îmi ieșeau mie că cele pe care le savuram pur și simplu atunci când vre-o colegă ne servea.
Această rețetă de prăjitură delicioasă cu ness este una dintre ele și dacă se urmează întocmai modul de preparare reușita unui desert minunat este sigură. Are un blat pufos, o cremă de vanilie îmbogățită cu crema de smântână și deasupra o bezea foarte ușoară cu ness. Neapărat trebuie lăsată în frigider câteva ore bune, de preferat peste noapte, pentru a se așeza foarte bine straturile prăjiturii și pentru a se porționa frumos.
Prăjitură delicioasă cu ness
Ingredients
Blat
- 5 Ouă
- 150 g Zahăr
- 100 g Făină
- 45 g Ulei
- 1 lgt Esență de vanilie
- 1 lgt Praf de copt
Crema
- 5 Gălbenușuri
- 1 kg Lapte
- 150 g Zahăr
- 150 g Făină
- 200 g Whipping cream
- 2 lgt Esență de vanilie
Bezea
- 5 Albușuri
- 150 g Zahăr
- 5 g Ness fin
Instructions
Blat
- Într-un bol se mixează ouăle împreună cu zahărul. Când acesta nu se mai simte se adaugă uleiul și esența de vanilie.
- Făina se amestecă cu praful de copt și se încorporează în compoziție cu o spatulă. Se toarnă compoziția într-o tavă in care s-a pus hârtie de copt. Se coace 22 min. la 170°. După ce s-a copt se scoate blatul și se lasă să se răcească pe un grătar.
Crema
- Se înfierbântă laptele. Într-o cratiță cu fundul dublu se mixează gălbenușurile cu zahărul. Se adaugă esența de vanilie apoi făina. Laptele fierbinte se toarnă puțin câte puțin peste gălbenușuri amestecând continuu . Se pune cratița pe foc și se amestecă până se leagă comozitia foarte bine. Când este gata se toarnă crema într-un vas, se acoperă cu folie alimentară și se lasă să se răcească.
- Când crema s-a răcit se bate cu mixerul apoi se adaugă 200 g whipping cream și se amestecă foarte bine.
Bezea
- Se amestecă 50 g zahăr cu ness și se adaugă peste albușurile bătute foarte bine cu mixerul. Se mixează până ce acesta nu se mai simte.
- Se topesc 100 g zahăr și se toarnă în fir subțire peste bezea amestecând continuu cu mixerul.
Asamblare
- Blatul răcit se pune fără hârtia de copt în tava în care a fost pregătit. Se toarnă crema și se nivelează. Cu un poș sau cu o lingură se pune deasupra bezeaua cu ness. Prăjitura se ține la rece în frigider de preferat peste noapte apoi se porționează cu un cuțit care a stat cu lama în apă fierninte.