
Cozonac cu cremă de nucă fiartă, pufos și aromat. Rețetă foarte simplă cu reușită sigură.
Anul acesta de Paște am testat acest cozonac cu cremă de nucă fiartă și a fost pe gustul tuturor, ne-a cucerit pe toți. Trebuie să testați și voi această rețetă și să-mi spuneți ce părere aveți.
Cozonacul este mai mult decât un desert, este o amintire frământată cu drag, un parfum de sărbătoare și răsfăț. Astăzi, vă aduc o variantă ușor reinterpretată, cu cremă de nucă și zahăr brun. Acesta adaugă un gust profund, caramelizat și o textură catifelată umpluturii. Un astfel de cozonac este genul acela de cozonac care iți umple casa de miros de ,, acasă,, și care dispare misterios de repede de pe farfurii. Trebuie neapărat făcut într-o porție mai mare, iar daca rămâne( din greșeală), se poate congela foarte simplu.
În puținele dăți, când după sărbători, am rămas cu o bucată de cozonac, am învelit-o în hârtie de copt și am pus-o în congelator. Nu vă închipuiți cât de binevenit este la o săptămână, două când îmi amintesc ce am pus la păstrare în congelator. Dar, mai ales cât este de gustos și cât de pufos este chiar și după decongelare. Congelarea mâncării pregătite într-o cantitate mai mare este un mod bun de a preveni risipa alimentara. Pe mine, mă salvează de multe ori, atunci când nu am prea mult timp de pregătit ceva de mâncare.
Din această compoziție am obținut trei cozonaci dolofani pe care i-am copt în forme mai mici de cozonac. Acele forme de cozonac, din tablă, cum erau cândva. Cine nu are poate coace doi cozonaci dolofani, în forme mari, așa cum se găsesc acum în comerț.

Cozonac cu cremă de nucă fiartă
Equipment
- 3 tavi de cozonac mici
Ingredients
- 6 Gălbenusuri
- 1 kg Faină
- 400 g Lapte
- 350 g Zahăr
- 100 g Unt
- 5 g Sare
- 40 g Drojdie proaspătă
- ½ lgt Turmeric
- 1 lgt Esență de vanilie
- Coajă rasă de la o lămaie
Crema
- 500 g Miez de nucă măcinat
- 240 g Lapte
- 150 Zahăr brun
- 50 g Cacao
- 1 lingură Esență de rom
Decor
- Fulgi de migdale
- 1 Ou pentru uns
Instructions
- În vasul mixerului planetar se cerne făina. (Dacă se frământă cu mâna, atunci făina se cerne într-un vas încăpător peste care se adaugă celealte ingrediente ).
- Drojdia se mărunțește într-un castron. Peste ea se adaugă o linguriță de zahăr, trei- patru linguri de lapte cald și o lingură de făină. Se amestecă toate, apoi se lasă deoparte să crească. Între timp se pregatesc celelalte ingrediente.
- Gălbenușurile de ou se amestecă într-un castron cu esența de vanilie, coaja de lămâie și sarea. Laptele se încălzește într-un ibric. Se adaugă turmericul și zahărul și se amestecă până se topește. Untul se topește pe baie de abur sau la microunde.
- Peste făină se toarnă drojdia crescută, maiaua. Se acoperă cu puțin făină, apoi se adaugă gălbenușurile. Se amestecă puțin la viteză mică, după care se toarnă laptele si puțin unt topit.
- Se lasă mixerul să meargă la viteză potrivită, până se amestecă toate ingredientele. Treptat se toarnă puțin câte puțin, unt topit și se mărește viteza de frământare. Se continuă 10-15 minute.
- Un castron încăpător se unge cu ulei. Se scoate aluatul din vasul mixerului, se împachetează, apoi se aseaza în castronul uns cu ulei . Se acoperă cu un șervet sau cu folie alimentară și se lasă să crească într-un loc cald, până își dublează volumul.
- După ce aluatul a crescut se împarte în 6 părți egale. Se cântăresc să fie de 330g fiecare. Fiecare bucată de aluat se rotunjește ca o bilă. Bilele de aluat se mai lasă să crească pe masă, acoperite cu un șervet.
- Între timp se pregătește crema. Într-o cratiță se amesteca zahărul brun, cacaua și nuca. Se adaugă laptele treptat. Se pune cratița pe foc și se fierbe crema până se îngroașă, amestecând continuu. Apoi, se ia de pe foc cratița și se adaugă esența de rom în cremă. Se lasă să se răcească puțin, apoi se împarte vizual în 6 părți.
- Se întinde cu sucitorul o bilă de aluat, se unge cu o parte din cremă și se rulează. Se ia altă bilă de aluat și se procedează la fel. Se răsucesc cele două suluri de aluat, se strâng bine la capete și se pun într-o tavă de cozonac în care s-a pus hârtie de copt. Se procedează la fel și cu restul de aluat. Se lasă să crească cozonacii în tăvi 20-30 minute.
- Cozonacii se ung cu ou bătut și se decorează cu fulgi de migdale și coaja de portocală confiată.
- În cuptorul încălzit în prealabil se pun tăvile cu cozonaci la copt. Dacă cuptorul este de dimensiuni mai mici se vor coace o dată doi cozonaci, apoi doar unul.
- Cozonacii se coc 50 minute cu ventilație la170°. După ce s-au copt se scot din tăvi și se lasă să se răcească pe un grătar.