Prăjitura Şnuruleţ are acest nume pentru că ciocolata cu care este decorată seamănă cu niște șnururi așezate pe ea. Când am făcut-o m-am gândit la o prăjitură pe care o mâncăm la cofetărie, când eram copil. Avea straturi pufoase de pandișpan, frișcă naturală la mijloc și o avelină frumoasă deasupra. Era prăjitura mea preferată și era atât de bună, încât aș fi mâncat încontinuu.
Mie mi s-a părut drăguț să decorez prăjitura Şnuruleţ cu ciocolată de menaj roz și albă . Să fie o prăjitură veselă, apetisantă, să își dorească toată lumea să o încerce. Nici nu este greu de făcut , de altfel. 🙂
Prăjitura Şnuruleţ
Equipment
- Mixer
- Tava pentru cuptor 30/25
Ingredients
Blat
- 6 Ouă
- 6 lg Zahăr
- 6 lg Făină
- 1 lgt Esenţă de vanilie
- 1 lgt Praf de copt
- 1 praf Sare
Frisca
- 400 g Smântână 30% grăsime
- 150 g Zahăr pudră
Sirop
- 100 g Zahăr
- 150 g Apă
- 1 lgt Esenţă de portocale
Glazura
- 150 g Bănuţi de ciocolată roz
- 150 g Bănuţi de ciocolată albi
- 80 ml Lapte
- 20 g Unt
Instructions
Blat
- Se separă ouăle. Albușurile și un praf de sare se bat spumă tare într-un bol cu ajutorul mixerului. Zahărul se adaugă treptat și se continuă până devine o bezea tare. Gălbenușurile se amestecă cu esența de portocale și se adaugă încet peste albușuri.
- Se renunţă la mixer și cu un tel sau o spatulă se încorporează făina amestecată cu praful de copt. Compoziția se pune în tavă tapetată cu hârtie de copt și se introduce în cuptorul încălzit în prealabil la 170°. După coacere se lasă la răcit, se desprinde hârtia de copt și se decupează marginile de jur împrejur. Blatul obținut se taie în două părți, iar o parte se pune înapoi in tavă.
Sirop
- Cât timp se coace blatul se face siropul. Într-un ibric se pun zahărul și apa la fiert până se topește zahărul. Se oprește focul și se adaugă în sirop esenţa de portocale. Se lasă la răcit.
Frişca
- Smântâna se pune într-un bol și se bate cu mixerul până crește în volum. Se adaugă și zahărul treptat având grijă totuși să nu se bată prea mult, să nu devină frișcă unt.
Glazura
- Se pun bănuții de ciocolată fiecare în câte un castronel cu câte o jumătate din cantitățile de lapte și unt. Se topește fiecare la bain-marie. După topire se așteaptă să se răcească 10 minute și se pune fiecare glazură în câte un pos sau pungă.
Asamblare
- Se însiropează blatul din tavă cu jumătate din sirop și se adaugă frișca din care am păstrat o parte pentru decor. Se pune al doilea blat și se însiropează cu restul de sirop. Se pune la rece o jumătate de ora. După ce s-a răcit se porționează în opt pătrate. Se decorează cu glazură albă și roz. În mijloc se decorează cu câte o avelină de frișcă.