
Prăjitură cu foi și ciocolată, un desert cu gust intens și textură cremoasă. O prăjitură care merită fiecare minut în bucătărie!
Unele deserturi au darul de a transforma orice zi obișnuită într-una memorabilă. Așa este și această prajitura cu foi și ciocolată, cu cremă fină cu praline și glazură lucioasa presărată cu sprinkles. Este genul de prăjitură care cucerește nu doar prin gust, ci și prin aspect: elegantă, bine structurată, cu straturi armonioase. Fiecare componentă adaugă ceva special, foile cu cacao sunt fragede,crema cu praline aduce o nota crocantă și aromată, iar glazura completează totul.
Stiu că pare a fi o rețetă cu mulți pași, cum par a fi în general prăjiturile cu foi, dar iți promit că rezultatul final merită tot efortul. Urmează în tocmai rețeta, pas cu pas și vei pregăti o prăjitură cu foi perfecte, cremă reușită și glazură ca-n cofetărie!

Prăjitură cu foi și ciocolată
Ingredients
Foi
- 3 Ouă
- 150 g Zahăr
- 80 g Lapte
- 80 g Ulei
- 30 g Cacao
- 450 g Făină
- 1 plic Amoniac
- 1 lgt Oțet
- 1 lgt Esență de vanilie
Crema
- 200 g Făină
- 150 g Zahăr
- 150 g Unt
- 200 g Praline Heidi
- 50 g Cacao
- 1 lingură Esență de rom
- 1 kg Lapte
Glazura
- 150 g Ciocolată cu lapte
- 10 g Ulei
- Sprinkles de ciocolată
Instructions
- Pentru foi se bat ouăle împreună cu zahărul cu ajutorul mixerului. Amoniacul se stinge cu oțetul într-o ceșcuță și se adaugă în compoziție. Se adaugă laptele, uleiul și esența de vanilie, apoi făina și cacaua cernute. Se obține un aluat care se împachetează în folie alimentară și se pune la frigider 10-15 minute.
- Se scoate aluatul din frigider și se împarte în patru părți care se cântăresc. Fiecate bucată să fie de 290 g.
- Se întinde fiecare bucată de aluat pe masa presărată cu faina, în dimensiunea tăvii de aragaz. În tavă se aseaza hârtie de copt, apoi foaia de aluat. Se folosesc câte două tăvi o dată. Foile se coc 10 minute la 170°. Cât timp se coc primele două foi se întind următoarele două foi.
- După ce s-au copt, se lasă foile să se răcească, iar intre timp se pregătește crema.
- Într-o cratiță se amestecă zahărul cu făina și cacaua cernute. Se adaugă laptele amestecând foarte bine, apoi se pune cratița pe foc. Se ține cratița pe foc amestecând continuu până se formează o crema groasă. Se oprește focul și se adaugă pralinele mărunțite, untul tăiat cubulete și esența de rom. Se amestecă bine până se topește tot untul. Crema se cântărește și se împarte în trei părți egale.
- În tava în care s-a copt se aseaza o foaie, iar peste ea se întinde un strat de cremă caldă. Se așază următoarea foaie și alt strat de cremă, apoi la fel cu restul. Peste ultima foaie nu se pune cremă. Se acoperă prăjitura cu folie alimentară și se dă la rece minim șase ore sau se lasă peste noapte.
- După acest timp se scoate prăjitura din frigider și se acoperă cu ciocolata topită cu uleiul pe baie de abur. Deasupra se presară bombonele de ciocolată și se lasă la rece câteva minute până se întărește glazura.
- Prăjitura se porționează cu ajutorul unui cuțit înmuiat în apă fierbinte și șters după fiecare taiere.