Go Back
tort speculoos

Tort Speculoos

Prep Time 1 hour
Cook Time 10 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Servings 8 porții

Ingredients
  

Blat

  • 6 Ouă
  • 120 g Zahăr
  • 120 g Făină
  • 30 g Migdale macinate
  • 45 g Ulei
  • 1 lgt Esență de vanilie
  • un praf Sare

Crema

  • 250 g Cremă de biscuiți Speculoos
  • 500 g Mascarpone
  • 400 g Smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
  • 100 g Zăhăr pudră

Decor

  • 150 g Ciocolată 53% cacao
  • 100 g Smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
  • 120 g Cremă de biscuiți Speculoos
  • 200 g Biscuiți Speculoos

Instructions
 

  • Ouăle se separă în vase diferite. Gălbenușurile se amestecă cu uleiul, praful de sare și esența de vanilie. Albușurile se mixează cu zahărul până devin spumă tare. Gălbenușurile se încorporează treptat în albușuri.
  • Făina se amestecă cu migdalele măcinate și cu o spatulă se încorporează în compoziție amestecând de jos în sus. Se toarnă compoziția în tava cuptorului în care s-a pus hârtie de copt. Se coace 10 minute la 170°. După ce s-a copt se lasă să se răcească apoi se taie pe lung în patru fășii egale.
  • Într-un bol se amestecă cu mixerul toate ingredientele pentru cremă până se omogenizează. Se păstrează o parte din cremă pentru a îmbrăca tortul iar restul de cremă se întinde în mod egal pe fășiile de blat.
  • Pe o farfurie întinsă se așeaza sub formă de melc prima fășie de blat cu crema în interior. Următoarea fășie de blat în continuarea primei fășii și tot așa și cu celelalte pana se formează un melc mare.
  • Se îmbracă totul în cremă. Se păstrează cinci biscuiți Speculoos iar restul se macină sau se dau pe răzătoarea mică. Cu biscuiții măcinați se îmbracă baza tortului. Se pune tortul în frigider 30 minute.
  • Între timp ciocolata ruptă în bucăți se topește împreună cu frișcă lichidă pe baie de abur. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se topească. Se ia de pe foc și când a ajuns la temperatura camerei se toarnă peste tort. Se pune tortul din nou la frigider pentru 30 minute.
  • Între timp, crema de biscuiți Speculoos se topește pe baie de abur până devine fluidă. Se ia de pe foc și când a ajuns la temperatura camerei se toarnă peste ciocolată. Tortul se pune la frigider până în momentul servirii când se așează deasupra biscuiții Speculoos.