Tort Speculoos
Tort Speculoos, rafinat și delicat, încununează cu succes masa de Crăciun sau de Revelion. Tort spirală cu cremă de biscuiți Speculoos.
Mi-am dorit să fac un tort special pentru Revelion, ca în fiecare an. M-am răzgândit când am cumpărat crema de biscuiți Speculoos și am făcut un tort pentru Crăciun. Am făcut un tort Speculoos, un tort spirală cu o cremă catifelată, demențial de bun. Daca nu ați cumpărat până acum crema de biscuiți Speculoos din Lidl vă recomand să o cumpărați. Ba chiar să vă faceți și provizii pentru că apare foarte rar în magazin, cel mai des în preajma sărbătorilor. Este o cremă pe care o puteți folosi simplu întinsă pe niste biscuiți sau puteți pregăti cu ea diferite deserturi.
Pentru acest tort am folosit un borcan de cremă de biscuiți Speculoos. O parte am inclus-o în cremă alaturi de mascarpone și frișcă iar restul deasupra. Am topit crema de biscuiți pe baie de abur apoi am turnat-o foarte ușor peste ciocolata, este foarte fluidă. Am pus tortul în frigider iar crema de biscuiți s-a întărit foarte repede.
Blatul pe care l-am pregătit pentru acest tort nu este unul copt într-o forma obișnuită de tort. Am copt blatul de tort în tava aragazului, iar după ce s-a răcit l-am tăiat în patru fășii egale. Lățimea fășiilor de blat au dat înălțimea tortului. Daca aș fi tăiat în cinci părți sau mai multe înălțimea tortului ar fi fost mai mică. Am considerat că înălțimea tortului împărțit în patru fășii este ideală pentru un tort. Vă recomand să pregătiți acest tort nu doar pentru Crăciun, care a trecut deja, ci la orice ocazie festivă. Este un tort deosebit care nu poate fi uitat de cei care îl gustă.
Tort Speculoos
Ingredients
Blat
- 6 Ouă
- 120 g Zahăr
- 120 g Făină
- 30 g Migdale macinate
- 45 g Ulei
- 1 lgt Esență de vanilie
- un praf Sare
Crema
- 250 g Cremă de biscuiți Speculoos
- 500 g Mascarpone
- 400 g Smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
- 100 g Zăhăr pudră
Decor
- 150 g Ciocolată 53% cacao
- 100 g Smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
- 120 g Cremă de biscuiți Speculoos
- 200 g Biscuiți Speculoos
Instructions
- Ouăle se separă în vase diferite. Gălbenușurile se amestecă cu uleiul, praful de sare și esența de vanilie. Albușurile se mixează cu zahărul până devin spumă tare. Gălbenușurile se încorporează treptat în albușuri.
- Făina se amestecă cu migdalele măcinate și cu o spatulă se încorporează în compoziție amestecând de jos în sus. Se toarnă compoziția în tava cuptorului în care s-a pus hârtie de copt. Se coace 10 minute la 170°. După ce s-a copt se lasă să se răcească apoi se taie pe lung în patru fășii egale.
- Într-un bol se amestecă cu mixerul toate ingredientele pentru cremă până se omogenizează. Se păstrează o parte din cremă pentru a îmbrăca tortul iar restul de cremă se întinde în mod egal pe fășiile de blat.
- Pe o farfurie întinsă se așeaza sub formă de melc prima fășie de blat cu crema în interior. Următoarea fășie de blat în continuarea primei fășii și tot așa și cu celelalte pana se formează un melc mare.
- Se îmbracă totul în cremă. Se păstrează cinci biscuiți Speculoos iar restul se macină sau se dau pe răzătoarea mică. Cu biscuiții măcinați se îmbracă baza tortului. Se pune tortul în frigider 30 minute.
- Între timp ciocolata ruptă în bucăți se topește împreună cu frișcă lichidă pe baie de abur. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se topească. Se ia de pe foc și când a ajuns la temperatura camerei se toarnă peste tort. Se pune tortul din nou la frigider pentru 30 minute.
- Între timp, crema de biscuiți Speculoos se topește pe baie de abur până devine fluidă. Se ia de pe foc și când a ajuns la temperatura camerei se toarnă peste ciocolată. Tortul se pune la frigider până în momentul servirii când se așează deasupra biscuiții Speculoos.