Go Back
tort cu frisca si mousse

Tort cu frișcă și mousse de fructe de pădure

Prep Time 1 hour 40 minutes
Cook Time 30 minutes
Servings 12 porții

Ingredients
  

Blat

  • 7 Ouă
  • 120 g Unt
  • 180 g Zahăr
  • 250 g Faină
  • 5 g Praf de copt
  • 1 lgt Esentă de vanilie
  • lgt Sare

Mousse de fructe de padure

  • 500 g Fructe de padure
  • 300 g Smântână dulce pentru frișcă 30% grasime
  • 100 g Zahăr
  • 100 ml Apă
  • 50 g Zahăr pudră
  • 10 g Gelatină

Frisca

  • 600 g Smântână dulce pentru frișcă
  • 50 g Zahăr pudră cu aromă de citrice

Sirop

  • 120 g Zahăr
  • 350 ml Apă
  • 1 lgt Esentă de vanilie

Instructions
 

Blat

  • Într-un bol se pune untul moale ținut la temperatura camerei și se amestecă cu zahărul cu ajutorul unui mixer . Când nu se mai simte zahărul se adaugă ouăle pe rând și se amestecă după fiecare. Se adaugă un praf de sare și esența de vanilie. Apoi se pune făină amestecată cu praful de copt.
  • Se toarnă compoziția într-o tavă detașabilă de tort care a fost mai întâi unsă cu ulei sau în care s-a pus hârtie de copt. Se pune tava la copt în cuptorul încălzit în prealabil. Se coace aproximativ 30 minute la 180° până trece testul scobitorii.
  • După ce s-a copt b;atul se lasă să se răcească puțin apoi se scoate din tavă și se lasă să se răcească complet pe un grătar.

Mousse de fructe de pădure

  • Gelatina se pune la înmuiat împreună cu apa într-un pahar. Într-o cratiță se pun fructele împreună cu zahărul și se lasă să fiarbă câteva clocote. Se ia cratiță de pe foc și trece prinț-o strecurătoare amestecul de fructe cu zahăr.
  • Siropul gros de fructe se pune din nou pe foc mic, se adaugă gelatina și se amestecă. Nu trebuie să fiarbă, doar să se topească gelatina. Se oprește focul și se lasă să se răcească la temperatura camerei.
  • Smântana se bate cu zahărul pudră într-un bol și în ea se adaugă siropul de fructele de pădure.

Sirop

  • Apa și zahărul se pun la fiert și se lasă să fiarbă până se topește zahărul. Se ia de pe foc și se pune esența de vanilie.

Frișca

  • Într-un bol frișca se bate cu mixerul până își dublează volumul. Apoi se adaugă zahărul pudră. Se ține la rece până se decorează tortul.

Asamblare

  • Blatul se taie în două pe orizontală. Se pune pe un platou o parte din blat și se însiropează cu jumătate din cantitatea de sirop. Se adaugă inelul de la forma detașabilă de tort iar apoi moussul de fructe de pădure. Se pune în frigider până se întărește acesta.
  • Se pune cea de a doua parte de blat peste moussul de fructe de pădure. Se însiropează și se mai lasă la frigider câteva minute.
  • Se scoate inelul formei de tort , se îmbracă tortul cu frișcă și se decorează cu semințe de rodie. Tortul se pune în frigider până în momentul servirii.