Tort cu frișcă și mousse de fructe de pădure
Tort cu frișcă și mousse de fructe de pădure, răcoritor, simplu decorat dar cu un gust desăvârșit. Să spunem că este un tort pe care nu îl poți uita, plin de arome și gust.
Îmi place forțe mult să fac și să decorez torturi. Iar dacă aș putea aș sta în bucătărie continuu și nu m-aș plictisi niciodată. Dar cum nu este posibil pentru că mai sunt și altele de făcut încerc atunci când reușesc să fac ceva frumos și bun.
Inițial acest tort trebuia să aibă mousse de mango. M-am gândit eu la rețeta asta ceva timp pentru că văzusem într-un magazin mango congelat. Dar ce să vezi când am vrut să cumpăr nu l-am mai găsit. Așa că am lăsat deoparte ideea cu mango dar voi dacă gășiți puteți încerca. De fapt puteți folosi orice fruct va place. Oricum combinația de fructe cu frișcă este foarte delicată si ușoară, pe gustul tuturor.
Tort cu frișcă și mousse de fructe de pădure
Ingredients
Blat
- 7 Ouă
- 120 g Unt
- 180 g Zahăr
- 250 g Faină
- 5 g Praf de copt
- 1 lgt Esentă de vanilie
- ⅕ lgt Sare
Mousse de fructe de padure
- 500 g Fructe de padure
- 300 g Smântână dulce pentru frișcă 30% grasime
- 100 g Zahăr
- 100 ml Apă
- 50 g Zahăr pudră
- 10 g Gelatină
Frisca
- 600 g Smântână dulce pentru frișcă
- 50 g Zahăr pudră cu aromă de citrice
Sirop
- 120 g Zahăr
- 350 ml Apă
- 1 lgt Esentă de vanilie
Instructions
Blat
- Într-un bol se pune untul moale ținut la temperatura camerei și se amestecă cu zahărul cu ajutorul unui mixer . Când nu se mai simte zahărul se adaugă ouăle pe rând și se amestecă după fiecare. Se adaugă un praf de sare și esența de vanilie. Apoi se pune făină amestecată cu praful de copt.
- Se toarnă compoziția într-o tavă detașabilă de tort care a fost mai întâi unsă cu ulei sau în care s-a pus hârtie de copt. Se pune tava la copt în cuptorul încălzit în prealabil. Se coace aproximativ 30 minute la 180° până trece testul scobitorii.
- După ce s-a copt b;atul se lasă să se răcească puțin apoi se scoate din tavă și se lasă să se răcească complet pe un grătar.
Mousse de fructe de pădure
- Gelatina se pune la înmuiat împreună cu apa într-un pahar. Într-o cratiță se pun fructele împreună cu zahărul și se lasă să fiarbă câteva clocote. Se ia cratiță de pe foc și trece prinț-o strecurătoare amestecul de fructe cu zahăr.
- Siropul gros de fructe se pune din nou pe foc mic, se adaugă gelatina și se amestecă. Nu trebuie să fiarbă, doar să se topească gelatina. Se oprește focul și se lasă să se răcească la temperatura camerei.
- Smântana se bate cu zahărul pudră într-un bol și în ea se adaugă siropul de fructele de pădure.
Sirop
- Apa și zahărul se pun la fiert și se lasă să fiarbă până se topește zahărul. Se ia de pe foc și se pune esența de vanilie.
Frișca
- Într-un bol frișca se bate cu mixerul până își dublează volumul. Apoi se adaugă zahărul pudră. Se ține la rece până se decorează tortul.
Asamblare
- Blatul se taie în două pe orizontală. Se pune pe un platou o parte din blat și se însiropează cu jumătate din cantitatea de sirop. Se adaugă inelul de la forma detașabilă de tort iar apoi moussul de fructe de pădure. Se pune în frigider până se întărește acesta.
- Se pune cea de a doua parte de blat peste moussul de fructe de pădure. Se însiropează și se mai lasă la frigider câteva minute.
- Se scoate inelul formei de tort , se îmbracă tortul cu frișcă și se decorează cu semințe de rodie. Tortul se pune în frigider până în momentul servirii.