Go Back
tort alb cu crema ciocolata

Tort alb cu cremă de ciocolată

Prep Time 1 hour
Cook Time 40 minutes
timp de racire 3 hours
Total Time 4 hours 40 minutes
Servings 16 porții

Equipment

  • 1 Mixer
  • 1 Tavă detașabilă pentru tort 23cm

Ingredients
  

Blat

  • 5 Albușuri de ou
  • 200 g Zahăr
  • 50 g Unt topit
  • 100 g Miez de nucă măcinat
  • 120 g Lapte
  • 200 g Făină
  • 2 lgt Praf de copt
  • 1 lgt Esență de vanilie
  • 1 praf Sare

Sirop

  • 200 g Lapte
  • 100 g Zahăr
  • 1 lgt Esență de vanilie

Crema

  • 200 g Ciocolată albă
  • 250 g Mascarpone
  • 500 g Smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
  • 1 lgt Esență de vanilie
  • 300 g Vișine fără samburi din compot
  • Sprinkles pentru decor

Instructions
 

  • Albușurile cu un praf de sare se bat spumă tare cu mixerul într-un bol. Se adaugă treptat zahărul și se continuuă până ce acesta nu se mai simte. Se toarnă în fir subțire untul topit dar nu cald, apoi laptele și esența de vanilie.
  • Făina se cerne împreună cu praful de copt și se încorporează în compozilie folosind o spatulă. Se adaugă miezul de nucă apoi compoziția se toarnă într-o formă detașabilă de tort în care s-a pus hârtie de copt.
  • Se introduce tava în cuptorul preîncălzit și se coace blatul de tort 40 minute la 170° sau până trece testul scobitorii. După ce s-a copt blatul se scoate tava din cuptor iar blatul se lasă să se taceasca pe un grătar.
  • Între timp se pune la fiert laptele împreună cu zahărul pentru sirop. Când s-a topit zahărul se oprește focul și se adugă esența de vanilie. Se lasă să se răcească.
  • Ciocolata albă ruptă în bucăți se topește pe baie de abur apoi se lasă să se răcească la temperatura camerei. Brânza mascarpone se bate într-un bol cu mixerul și se adaugă puțin câte puțin ciocolata albă.
  • Frișca lichidă se toarnă toată peste crema cu ciocolată și se bate cu mixerul la viteză mică la început apoi la viteză mare până totul devine o cremă consistentă. Vișinele se scot din compot și se lasă la scurs într-o strecurătoare.
  • Blatul de tort se taie în două pe orizontală. Se pune o lingură de cremă pe un platou apoi se așează o parte de blat. Se însiropează blatul, se adaugă un strat de cremă, vișinele scurse, așezate una lângă altă, apoi alt strat de cremă.
  • Se pune cealaltă parte de blat, se însiropează blatul apoi se îmbracă tortul cu cremă. Folosind un poș se face o bordură de cremă deasupra tortului peste care se presară fulgii de nea din zahăr. Tortul se ține la frigider cel puțin trei ore înainte de servire.