Tort alb cu cremă de ciocolată
Tort alb cu cremă de ciocolată, magia sărbătorilor de iarnă cuprinsă într-un desert. Tort alb decorat simplu cu fulgi de nea din zahăr.
Tare mult ne-a plăcut acest tort alb cu cremă de ciocolată pe care l-am avut pe masă de Revelion. Atunci nu am avut timp să postez rețeta tortului dar acum sunt gata pentru a face asta și sper să o încercați și voi pentru că este un tort deosebit de bun. Este compus dintr-un blat de albușuri cu miez de nuca și o cremă cu ciocolată albă, mascarpone și frișcă. Pe blog mai gășiți un tort cu blatul din albușuri, este și acela foarte gustos și simplu de făcut.
Atunci când îmi rămân albușuri de la alte preparate aleg să le transform într-un desert. Fac fie o ruladă, fursecuri sau cum s-a întâmplat și de această dată, blat de tort. Iar dacă nu am timp sau inspirație în acel moment, congelez albușurile și le folosesc cu altă ocazie sau când m-a lovește creativitatea.( Glumesc ! Poate vă smulg un zâmbet celor care citiți și introducerea unei rețete nu doar rețeta în sine.) Acum am știut de la început ce voi pregăti din albușurile rămase de la alt preparat iar rezultatul este pur și simplu divin. Blatul tortului este pufos, puțin însiropat cu lapte aromat cu vanilie. Crema ușoară și delicată din mijlocul tortului este aceeeași cu cea care îl îmbracă și se potrivește foarte bine cu stratul de vișine din interior. Despre decorarea acestui tort nu pot spune decât că simplitatea este de ajuns, câțiva fulgi de zăpadă din zahăr presărați pe deasupra, atât.
Tort alb cu cremă de ciocolată
Equipment
- 1 Mixer
- 1 Tavă detașabilă pentru tort 23cm
Ingredients
Blat
- 5 Albușuri de ou
- 200 g Zahăr
- 50 g Unt topit
- 100 g Miez de nucă măcinat
- 120 g Lapte
- 200 g Făină
- 2 lgt Praf de copt
- 1 lgt Esență de vanilie
- 1 praf Sare
Sirop
- 200 g Lapte
- 100 g Zahăr
- 1 lgt Esență de vanilie
Crema
- 200 g Ciocolată albă
- 250 g Mascarpone
- 500 g Smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
- 1 lgt Esență de vanilie
- 300 g Vișine fără samburi din compot
- Sprinkles pentru decor
Instructions
- Albușurile cu un praf de sare se bat spumă tare cu mixerul într-un bol. Se adaugă treptat zahărul și se continuuă până ce acesta nu se mai simte. Se toarnă în fir subțire untul topit dar nu cald, apoi laptele și esența de vanilie.
- Făina se cerne împreună cu praful de copt și se încorporează în compozilie folosind o spatulă. Se adaugă miezul de nucă apoi compoziția se toarnă într-o formă detașabilă de tort în care s-a pus hârtie de copt.
- Se introduce tava în cuptorul preîncălzit și se coace blatul de tort 40 minute la 170° sau până trece testul scobitorii. După ce s-a copt blatul se scoate tava din cuptor iar blatul se lasă să se taceasca pe un grătar.
- Între timp se pune la fiert laptele împreună cu zahărul pentru sirop. Când s-a topit zahărul se oprește focul și se adugă esența de vanilie. Se lasă să se răcească.
- Ciocolata albă ruptă în bucăți se topește pe baie de abur apoi se lasă să se răcească la temperatura camerei. Brânza mascarpone se bate într-un bol cu mixerul și se adaugă puțin câte puțin ciocolata albă.
- Frișca lichidă se toarnă toată peste crema cu ciocolată și se bate cu mixerul la viteză mică la început apoi la viteză mare până totul devine o cremă consistentă. Vișinele se scot din compot și se lasă la scurs într-o strecurătoare.
- Blatul de tort se taie în două pe orizontală. Se pune o lingură de cremă pe un platou apoi se așează o parte de blat. Se însiropează blatul, se adaugă un strat de cremă, vișinele scurse, așezate una lângă altă, apoi alt strat de cremă.
- Se pune cealaltă parte de blat, se însiropează blatul apoi se îmbracă tortul cu cremă. Folosind un poș se face o bordură de cremă deasupra tortului peste care se presară fulgii de nea din zahăr. Tortul se ține la frigider cel puțin trei ore înainte de servire.