Cartofii se spală, se curăță de coajă și se taie în bucăți potrivite. Se țin cartofii într-un castron acoperiți cu apă rece până când se folosesc.
Ceapa se curăță și se toacă mărunt. Într-o oală încăpătoare se încălzește uleiul de măsline, apoi se adaugă ceapa. Se adaugă cartofii scurși de apa în care au stat. Se amestecă.
Peste cartofi se adaugă apa și legumele deshidratate. Se acoperă oala cu un capac și se lasă să fiarbă la foc mediu până încep să se sfărâme cartofii.
Baconul se taie mărunt și se rumenește într-o tigaie antiaderentă până devine crocant.
Se scoate o cană din lichidul din oală iar cartofii se pasează cu blenderul verical. Se adaugă smântâna, sarea și piperul. Se subțiază cu lichidul oprit.
Se servește supa cremă de cartofi în castron cu bacon, crutoane și fulgi chili presărate deasupra.