Go Back
galuste cu prune si magiun

Găluște cu prune și magiun

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 8 bucati

Ingredients
  

  • 500 g Cartofi
  • 2 Ouă
  • 20 g Zahăr pudră
  • 50 g Unt
  • 140 g Făină
  • 100 g Zahăr brun
  • 250 g Pesmet
  • 1 linguriță Scorțișoară
  • ¼ linguriță Sare
  • 8 Prune
  • 8 lingurițe Magiun de prune

Instructions
 

  • Cartofii se spală, apoi se pun la fiert cu coajă. După ce s-au fiert se scot din apă și se lasă să se răcească puțin. După ce s-au răcit se decojesc și se dau pe răzătoare.
  • Peste catofi se adaugă ouăle, zahărul pudră, sarea și făina. Se amestecă totul. Aluatul trebuie să fie lipicios. Se împarte aluatul în opt părți.
  • Prunele se taie pe jumătate și li se scot sâmburii. În mijlocul fiecărei prune se pune câte o linguriță de magiun de prune.
  • Se pun la fiert 3l de apă cu o linguriță de sare. Când apa a început să fiarbă se ia cu mâna umezită cu apă câte o bucată de aluat, se face o scobitură în care se pune o prună, apoi se acoperă cu aluat. Gălușca formată se pune în oala cu apă să fiarbă.
  • Se pun la fiert câte două-trei găluște o dată, nu mai mult. După un minut de fierbere se împing ușor cu o spatulă pentru a fi ajutate să se desprindă de fundul oalei.
  • Din momentul în care s-au ridicat la suprafață se mai lasă să fiarbă 10 minute la foc mic.
  • Între timp se topește untul într-o tigaie. Se adaugă pesmetul și se lasă să se rumenească, amestecând continuu până capătă o culoare cafenie. Atenție să nu se ardă!
  • După ce s-a rumenit pesmetul, se ia de pe foc și se adaugă zahărul brun și scorțișoara.
  • Găluștele se scot din apă cu o spumieră, apoi se dau prin pesmet. Se aseaza pe o farfurie după ce au fost îmbrăcate în pesmet.