Go Back
galuste cu prune

Găluște cu prune altfel

Prep Time 1 hour
Cook Time 1 hour
Total Time 2 hours
Servings 10 bucăți

Ingredients
  

Aluat galuste

  • 500 g Cartofi
  • 2 Ouă
  • 250-300 g Făină
  • 2 Morcovi
  • 1 lgt Esență de vanilie
  • un praf Sare

Pentru umplut

  • 5 Prune
  • 10 Curmale fără sâmburi

Pentru tavalit

  • 150 g Pesmet
  • 20 g Unt
  • 50 g Zahăr
  • 1 lingură Scorțișoară

Instructions
 

  • Cartofii și morcovii se spală și se pun la fiert cu coajă într-o oală cu apă. După ce au fiert se scurg de apa în care au fiert, se lasă puțin să se răcorească dupa care se curăță de coajă. Apoi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari, într-un castron.
  • Se adaugă ouăle, esența de vanilie și mai întăi 250 g făină. Dacă compoziția este lipicioasă se adaugă restul de făină.
  • Pe masa presărată cu făină se răstoarnă aluatul și i se da formă de sul. Se porționează în zece bucăți.
  • Prunele se spală, se taie în două și li se scot sâmburii. Se ia câte o bucată de aluat, se aplatizează în palmă iar în mijloc de adaugă o jumătate de prună și o curmală. Se adună aluatul peste ele iar gălușca formată se aseaza pe o farfurie presărată cu făină.
  • Se pun 2l de apă într-o oală la fiert cu puțină sare. Între timp se pregătește pesmetul. Untul se topește într-o cratiță. Se adaugă pesmetul și se rumenește, amestecând continuu, până capătă o culoare arămie. Se oprește focul iar peste pesmet se adaugă zahărul și scorțișoara și se amestecă.
  • Când apa a început să fiarbă se dă focul la mediu și se adaugă câte trei găluște la fiert. Se fierb 5-6 minute. Găluștile trebuie să se ridice la suprafață. Se iau pe rând cu o spumiera și se pun peste pesmet. Mișcând tigaia cu pesmet se îmbracă găluștile cu pesmet pe toate părțile. Când sunt gata se aseaza pe un platou. Se procedează astfel până sunt gata toate găluștile.