
Găluște cu prune altfel pregătite, dar la fel de gustoase ca cele clasice. Găluște umplute cu prune și smochine.
Stiu că mai toată lumea pregătește găluște umplute cu prune sau cu magiun și sunt deliciose. Eu am făcut găluște cu prune altfel decât cele clasice și sunt încântată de rezultat. Sunt gustoase și mai dietetice, asta pentru că am redus din cantitatea de zahăr. Am înlocuit o parte din zahăr cu morcovi și smochine și astfel am redus la jumătate zahărul din rețetă. Dacă în mod normal aș fi adăugat 100-150 g zahar în aceasta rețetă am adăugat doar 50 g de zahar. A rezultat un desert destul de dulce, care s-a mâncat cu plăcere.
Pentru pregătirea găluștelor, care necesita ceva timp, trebuie luat în calcul tipul de cartof folosit. Sunt cartofi mai făinoși sau mai uscați, unii mai moi după ce fierb sau unii care se sfărăma pur și simplu după ce sunt fierți. Deci în funcție de tipul cartofului și cantitatea de faină pe care o adaug este mai mică sau mai mare. Asfel că la ingrediente nu voi scrie o cantitate fixă de făină pentru că poate varia. Eu pun atâta făină cât cere aluatul, să-l desprind de pe mână și să pot forma găluștile.
Am scris mai sus că găluștile conțin și morcovi și nu este o greșeală. Am adăugat morcovi în aluat pentru dulceață și culoare și chiar merg foarte bine în aluatul de cartofi. Acum sunt curioasă câți dintre voi veți avea aceeași părere. Enjoy!

Găluște cu prune altfel
Ingredients
Aluat galuste
- 500 g Cartofi
- 2 Ouă
- 250-300 g Făină
- 2 Morcovi
- 1 lgt Esență de vanilie
- un praf Sare
Pentru umplut
- 5 Prune
- 10 Curmale fără sâmburi
Pentru tavalit
- 150 g Pesmet
- 20 g Unt
- 50 g Zahăr
- 1 lingură Scorțișoară
Instructions
- Cartofii și morcovii se spală și se pun la fiert cu coajă într-o oală cu apă. După ce au fiert se scurg de apa în care au fiert, se lasă puțin să se răcorească dupa care se curăță de coajă. Apoi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari, într-un castron.
- Se adaugă ouăle, esența de vanilie și mai întăi 250 g făină. Dacă compoziția este lipicioasă se adaugă restul de făină.
- Pe masa presărată cu făină se răstoarnă aluatul și i se da formă de sul. Se porționează în zece bucăți.
- Prunele se spală, se taie în două și li se scot sâmburii. Se ia câte o bucată de aluat, se aplatizează în palmă iar în mijloc de adaugă o jumătate de prună și o curmală. Se adună aluatul peste ele iar gălușca formată se aseaza pe o farfurie presărată cu făină.
- Se pun 2l de apă într-o oală la fiert cu puțină sare. Între timp se pregătește pesmetul. Untul se topește într-o cratiță. Se adaugă pesmetul și se rumenește, amestecând continuu, până capătă o culoare arămie. Se oprește focul iar peste pesmet se adaugă zahărul și scorțișoara și se amestecă.
- Când apa a început să fiarbă se dă focul la mediu și se adaugă câte trei găluște la fiert. Se fierb 5-6 minute. Găluștile trebuie să se ridice la suprafață. Se iau pe rând cu o spumiera și se pun peste pesmet. Mișcând tigaia cu pesmet se îmbracă găluștile cu pesmet pe toate părțile. Când sunt gata se aseaza pe un platou. Se procedează astfel până sunt gata toate găluștile.