Făina se pune într-un castron cu un praf de sare. Untul rece de la frigider se taie cubulețe și se pune peste făină. Se adaugă și apă rece. Se amestecă totul, dar nu insistând prea mult pentru că untul să nu se încălzească de la căldură mâinilor.
Dacă aveți un mixer planetar este mai simplu. Se pun toate ingredientele în bolul mixerului și se amestecă. Cu mâna se frământă puțin pe blatul de lucru . Aluatul se înfășoară în folie alimentară și se pune in frigider 15 minute.
Umplutura
Se pun afinele spălate, zahărul și amidonul într-un castron și se amestecă. Smochinele se spală și ele și se crestează în patru.
Asamblare
Se scoate aluatul de tartă din frigider. Se întinde cu sucitorul, pe blatul de lucru, într-o formă rotundă. Se pune hârtie de copt într-o tavă. În tavă se pune aluatul întins iar în mijlocul acestuia se pun afinele amestecate cu zahăr și amidon.
Se lasă o bordură, neacoperită de fructe, de cca. trei cm. de jur imprejurulul tartei Se ridică toate marginele peste afine. Peste ele se pun smochinele. Se unge tarta pe margini cu gălbenușul de ou amestecat cu lapte. Se presară puțin zahăr brun.
Tava se pune în cuptorul preîncălzit la 180°. Se coace aproximativ 20 de minute până se rumenește.