Într-un castron se pune drojdia, apoi zahărul și puțină apă caldă. Se amestecă până se desface drojdia. Se adaugă făina, restul de apă caldă și sarea. Se amestecă totul cu o lingură de lemn, apoi se acoperă castronul cu un șervet și se lasă aluatul să crească o ora, până își dublează volumul.
Se încălzește cuptorul la 200°, iar în cuptor se aseaza o cratiță mică cu apă pentru a forma aburul.
Aluatul crescut se toarnă într-o tavă în care s-a pus hârtie de copt. Se toarnă deasupra uleiul de măsline, iar cu degetele se fac gauri în aluat ca acesta să pătrundă. Deasupra se presară ierburile aromatice, apoi se introduce tava în cuptor cât mai rapid pentru a nu pierde din aburul format în interior.
Se coace focaccia timp de 15 minute. După primul sfert de oră, cu grijă, se scoate cratița din cuptor și se mai lasă să se coacă focaccia încă 15 minute la 190°.
După ce s-a copt și este rumenită frumos, se scoate focaccia din tavă cu ajutorul hârtiei de copt și se lasă să se răcorească pe un grătar.