Toate ingredientele trebuiesc lăsate peste noapte la temperatura camerei.
Făina se cerne in vasul mixerului. Dacă nu se folosește mixerul făina se cerne într-un vas încăpător iar aluatul se va frământă cu mâna, până începe să se formeze basicute de aer.
Laptele se pune la încălzit. Într-un castron se fărămițează drojdia cu o furculiță și se adaugă o lingură de zahăr din cantitatea de zahăr cântărită. Se toarnă 100 g lapte cald, o lingură de făină și se amestecă. Se lasă maiaua să crească până își dublează volumul. Restul de zahăr necesar pentru aluat se dizolvă in laptele cald.
Gălbenușurile de ou se amestecă într-un castron cu sarea, coaja de portocală și esența de vanilie.
Maiaua se toană în centrul făinii și se acoperă cu aceasta aducând peste ea de pe margini. Se toarnă amestecul cu gălbenușuri apoi laptele. Se amestecă pentru început la viteză mică până sunt înglobate toate ingredientele.
Se mărește apoi viteza și din când în când se adaugă câte o lingură de unt moale până ce se termină acesta iar aluatul se adună de pe pereții vasului. Se pune aluatul împăturit frumos, ca o mingie într-un castron încăpător uns cu ulei. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să crească într-un loc cald două ore, până își dublează volumul.
Aluatul se răstoarnă pe masa unsă cu puțin ulei ,se împarte în două iar fiecare parte iar in două. Se cântărește fiecare bucată de aluat. Două bucăți de aluat vor forma un cozonac.
Se întinde fiecare bucată de aluat în formă dreptunghiulară, se pune umplutura apoi se rulează. Se răsucesc câte două suluri de aluat și se pun în tavi de cozonac în care s-a pus mai întâi hârtie de copt. Se lasă să creașcă aproximativ o ora apoi se ung cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Se presară zahăr tos pe deasupra și se pun în cuptorul încălzit în prealabil. Se coc 45 minute la 170°.