Cozonac pufos cu nucă
Cozonac pufos cu nucă , desert tradițional, preferat de toți mai ales de sărbătorile pascale sau cele de iarnă. Cozonac pufos și aromat umplut cu nucă măcinată.
A venit momentul să scriu pe blog și o rețetă de cozonc, așa cum îl pregătesc eu acasă pentru familia mea. Rețeta de cozonac pufos cu nuca este o rețetă ușoară cu o reușită sigură. Eu sper să vă fie de folos și să o testați urmând întocmai pașii din rețetă.
Cea mai mare problemă pe care eu o aveam până de curând atunci când pregăteam cozonac era framantatul lui. Cozonacul trebuie să fie foarte bine frământat asa cum bine stiti si voi ca se se spune în popor, până asudă grinda. Dar framantatul cozonacului cu mâna a devenit acum o amintire pentru mine pentru că folosesc mixerul planetar. Acesta este pentru mine cea mai bună investiție pe care o puteam face în bucătărie. Îmi ușurează enorm de mult munca și pregătirea unui cozonac a devenit mai ușoară și veți vedea și voi asta în pașii descriși în rețetă. Astfel în zece minute aluatul de cozonac frământat cu mixerul planetar este gata. A înglobat destul aer și este pregătit să stea la dospit iar eu să pregătesc umplutura.
Pentru umplutura acestui cozonac am folosit nucă măcinată, cacao și albușuri de ou. Este preferata familiei și folosesc astfel și albușurile de la ouăle din aluat. Dar pentru cine are altceva în plan cu albușurile, poate o Pavlova sau altă prăjitură, umplutura de nuca poate fi înlocuită cu bucatele de rahat și stafide.
La final trebuie să vă spun un pas important pe care eu îl fac atunci când scot cozonacul din cuptor și va recomand și vouă să îl faceți. Scot cu grijă cozonacul din tavă, folosindu-mă de hârtia de copt. Îl așez pe un tocător, culcat pe o parte, îl las cinci minute să se răcorească, apoi rup din el câte o bucată pentru fiecare pofticios. Este cea mai mare plăcere a noastră să mâncăm cozonac fierbite și pufos, proaspăt scos din cuptor.
Cozonac pufos cu nucă
Ingredients
Aluat
- 5 Galbenușuri de ou
- 1 kg Făină
- 350 g Zahăr
- 500 g Lapte
- 200 g Unt
- 50 g Drojdie proaspătă
- 2 lgt Esență de vanilie
- ¼ lgt Sare
- Coajă rasă de la o portocală
Umplutura
- 5 Albușuri de ou
- 100 g Zahăr
- 50 g Cacao
- 300 g Nucă macinată
- 1 lgt Esență de rom
Pentru uns
- 1 Gălbenuș de ou
- 1 lg Lapte
- 2 lg Zahăr tos
Instructions
Aluat
- Toate ingredientele trebuiesc lăsate peste noapte la temperatura camerei.
- Făina se cerne in vasul mixerului. Dacă nu se folosește mixerul făina se cerne într-un vas încăpător iar aluatul se va frământă cu mâna, până începe să se formeze basicute de aer.
- Laptele se pune la încălzit. Într-un castron se fărămițează drojdia cu o furculiță și se adaugă o lingură de zahăr din cantitatea de zahăr cântărită. Se toarnă 100 g lapte cald, o lingură de făină și se amestecă. Se lasă maiaua să crească până își dublează volumul. Restul de zahăr necesar pentru aluat se dizolvă in laptele cald.
- Gălbenușurile de ou se amestecă într-un castron cu sarea, coaja de portocală și esența de vanilie.
- Maiaua se toană în centrul făinii și se acoperă cu aceasta aducând peste ea de pe margini. Se toarnă amestecul cu gălbenușuri apoi laptele. Se amestecă pentru început la viteză mică până sunt înglobate toate ingredientele.
- Se mărește apoi viteza și din când în când se adaugă câte o lingură de unt moale până ce se termină acesta iar aluatul se adună de pe pereții vasului. Se pune aluatul împăturit frumos, ca o mingie într-un castron încăpător uns cu ulei. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să crească într-un loc cald două ore, până își dublează volumul.
- Aluatul se răstoarnă pe masa unsă cu puțin ulei ,se împarte în două iar fiecare parte iar in două. Se cântărește fiecare bucată de aluat. Două bucăți de aluat vor forma un cozonac.
- Se întinde fiecare bucată de aluat în formă dreptunghiulară, se pune umplutura apoi se rulează. Se răsucesc câte două suluri de aluat și se pun în tavi de cozonac în care s-a pus mai întâi hârtie de copt. Se lasă să creașcă aproximativ o ora apoi se ung cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Se presară zahăr tos pe deasupra și se pun în cuptorul încălzit în prealabil. Se coc 45 minute la 170°.
Umplutura
- Albușurile se pun în vasul mixerului și se bat spumă tare împreună cu zahărul. Se adaugă nuca măcinată amestecată cu cacaua și esența de rom.