Go Back
mucenici cu miere si nuca

Mucenici moldovenești cu miere și nucă

Prep Time 30 minutes
Cook Time 20 minutes
Servings 16 bucăți

Ingredients
  

  • 2 Gălbenușuri
  • 1 Ou
  • 140 g Unt
  • 200 g Zahăr
  • 450 ml Lapte
  • 35 g Drojdie proaspătă
  • 1 kg Faină
  • ¼ lgt Sare
  • 2 lgt Esență de portocale
  • 1 lgt Esentă de vanilie
  • 50 ml Ulei pentru frământat

Sirop

  • 200 g Miere de albine
  • 50 ml Apă
  • 1 lgt Esență de portocale

Decor

  • 400 g Miez de nucă măcinat
  • 1 lg Coajă rasă de lămâie
  • 2 lg Zahăr opțional

Pentru uns

  • 1 Gălbenuș de ou
  • 1 lg Lapte

Instructions
 

  • Laptele se încălzește împreună cu zahărul. Într-un castron se pune drojdia și se omogenizează cu două linguri de lapte cald. Se adaugă o lingură de făină și se lasă să crească într-un loc cald.
  • Făina se cerne într-un castron mare. Se face o adâncitură în mijloc în care se pune maiaua crescută. Cele două gălbenușuri de ou și oul întreg se amestecă într-un castron împreună cu sarea și esențele. Untul se topește la microunde și se încorporează in amestecul de ouă.
  • Se pun treptat peste făina și maia toate ingredientele și se amestecă foarte bine. Se frământă aluatul,picurând ulei din când in când, până nu se mai lipește de mâini. Se acoperă castonul și se lasă la crescut aproximativ o ora într-un loc cald.
  • După ce a crescut aluatul se împarte în 16 bucăți din care se formează cifra opt și se pun în tavă în care s-a pus hârtie de copt. Se ung cu gălbenuș de ou și lapte și se pun la copt 20 min. la 180°. Cad s-au copt se scvot din cuptor și se lasă la răcit.

Asamblare

  • Se face un sirop din miere de albine și apă cu care se ung foarte bine mucenicii. Pe deasupra se presară nucă măcinată amestecată cu coajă de lămâie și zahăr(opțional).