Mucenici moldovenești cu miere și nucă

Mucenici moldovenești cu miere și nucă din aluat de cozonac, pufoși și aromați, pentru nouă martie. Colăcei în formă de opt ce se pregătesc pentru sărbătoare creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia.

La noi în zona Buzăului se numesc măcinici și se pregătesc copți din aluat de cozonac, deși suntem munteni. Uneori trebuie făcuți de post și atunci se pregătesc din aluat de pâine.

Aluatul de mucenici moldovenești de dulce este puțin mai legat decât cel de cozonac. Dar asta nu înseamnă că mucenicii nu sunt la fel de gustoși. Nu mai spun de cum miroase în bucătărie atunci când se coc. De aceea nici nu pot să rezist să nu mănânc unul fierbinte, proaspăt scos din cuptor.

Modul în care îi pregătesc pentru copt este foarte simplu. După ce aluatul a crescut l-am răsturnat pe masă unsă cu puțin ulei și l-am împărțit în jumătate. Apoi fiecare în patru și fiecatre bucată în două. Așa am obținut 16 bucăți de aluat. Din fiecare bucată am format două baghete pe care le-am răsucit împreună și am format apoi cifra opt.

Mi-au ieșit două tăvi a câte opt mucenici dolofani fiecare. Vouă dacă nu va plac mari îi puteți face mai mici împărțind aluatul în mod egal în mai multe bucăți. Când am terminat să îi pun în tavi i-am uns cu gălbenuș de ou și lapte. Apoi i-am pus la copt până s-au rumenit.

După ce s-au răcit am uns mucenicii cu miere de albine diluată cu puțină apă pentru că avea o consistentă mai groasă. Pe deasupra am presărat din belșug miez de nuca măcinat amestecat cu coajă de lămâie rasă. Sunt delicioși și foarte aromați.

Din același aluat se mai pot pregăti cornuri gustoase cu magiun, melci cu nucă și unt sau niște branzoaice pudrate cu zahăr.

mucenici cu miere si nuca

Mucenici moldovenești cu miere și nucă

Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
Servings 16 bucăți

Ingredients
  

  • 2 Gălbenușuri
  • 1 Ou
  • 140 g Unt
  • 200 g Zahăr
  • 450 ml Lapte
  • 35 g Drojdie proaspătă
  • 1 kg Faină
  • ¼ lgt Sare
  • 2 lgt Esență de portocale
  • 1 lgt Esentă de vanilie
  • 50 ml Ulei pentru frământat

Sirop

  • 200 g Miere de albine
  • 50 ml Apă
  • 1 lgt Esență de portocale

Decor

  • 400 g Miez de nucă măcinat
  • 1 lg Coajă rasă de lămâie
  • 2 lg Zahăr opțional

Pentru uns

  • 1 Gălbenuș de ou
  • 1 lg Lapte

Instructions
 

  • Laptele se încălzește împreună cu zahărul. Într-un castron se pune drojdia și se omogenizează cu două linguri de lapte cald. Se adaugă o lingură de făină și se lasă să crească într-un loc cald.
  • Făina se cerne într-un castron mare. Se face o adâncitură în mijloc în care se pune maiaua crescută. Cele două gălbenușuri de ou și oul întreg se amestecă într-un castron împreună cu sarea și esențele. Untul se topește la microunde și se încorporează in amestecul de ouă.
  • Se pun treptat peste făina și maia toate ingredientele și se amestecă foarte bine. Se frământă aluatul,picurând ulei din când in când, până nu se mai lipește de mâini. Se acoperă castonul și se lasă la crescut aproximativ o ora într-un loc cald.
  • După ce a crescut aluatul se împarte în 16 bucăți din care se formează cifra opt și se pun în tavă în care s-a pus hârtie de copt. Se ung cu gălbenuș de ou și lapte și se pun la copt 20 min. la 180°. Cad s-au copt se scvot din cuptor și se lasă la răcit.

Asamblare

  • Se face un sirop din miere de albine și apă cu care se ung foarte bine mucenicii. Pe deasupra se presară nucă măcinată amestecată cu coajă de lămâie și zahăr(opțional).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating