Tort de mere
Tort de mere, desert popular îndrăgit de toți , cu caramel și cremă cu frișcă. Poate fi pregătit și sub formă de prăjitură răsturnată acoperită de frișcă.
Acest tip de tort nu este pretențios de pregătit sau de decorat și poate încheia minunat o masă obișnuită în familie. Este un tort foarte răcoritor și aromat.
Am decorat acest tort cu o cremă făcută din mascarpone și frișcă. Dar se potrivește foarte bine și frișca naturală din smântână acră.
Tort de mere
Equipment
- Mixer
Ingredients
Caramel
- 250 g Zahăr
- 25 ml Apă
Blat
- 5 Ouă
- 100 g Zahăr
- 125 g Făină
- 1 lgt Esență de vanilie
- 1 praf Sare
- 1.300 kg Mere
- 100 g Unt
Crema
- 250 g Mascarpone
- 200 g Smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
- 100 g Zahăr pudră
- 1 plic Zahăr vanilinat
Instructions
Caramel
- Într-o cratiță în care se va coace tortul se pune zahărul iar în mijloc se toarnă apa. Nu se amestecă. Cratița se pune pe foc și doar se mișcă din când în când până se topește zahărul și caramelul are o culoare cafenie deschisă. Se îmbracă pereții cratitei cu el prin rotirea acesteia. Apoi se lasă deoparte.
Blat
- Merele se spală, se curăță coaja, se taie în două și se scobesc de căsuța semințelor. Se așează cu fața în sus în cratiță cu caramelul răcit. În fiecare scobitura se pune câte puțin unt.
- Se separă ouăle. Albușurile se bat spumă cu mixerul, iar zahărul se adaugă treptat. Într-un castron gălbenușurile se amestecă cu esența de vanilie și se adaugă peste albușuri. Cu ajutorul unui tel se încorporează făina. Compoziția se toarnă peste mere în cratiță.
- Se coace în cuptorul încins în prealabil la 170° timp de 25-30 în funcție de cuptor. După ce s-a copt se scoate cratița din cuptor, se lasă deoparte timp de 5 minute. Apoi cu ajutorul unui cuțit se desprind ușor marginile. Deasupra cratiței se pune o farfurie și se întoarce cratița pe aceasta. Se lasă așa până se răcește apoi se ridică cratița. Dacă mai rămân mere pe fundul acesteia nu este nicio problemă. Cu o lingură se iau și se pun deasupra tortului. Acesta se pune în frigider câteva ore.
Crema
- Într-un castron se mixează frișca lichidă cu mascarpone și zahărul pudră. Se pune crema într-un poș cu care se decorează tortul înainte de servire.