Tort cu morcovi și caramel
Tort cu morcovi și caramel, un deliciu plin de savoare. Rețeta ușoară de tort naked, simplu de pregătit, fară decor pretențios.
Rețeta acestui tort cu morcovi și caramel trebuia să vadă lumina online-ului ieri, dar nu am mai fost în stare să mă concetrez la scrierea ei. Mi-a dat toată organizarea mea peste cap vestea că sunt nominalizată la Food Content Creators Awards, categoria Best Food Blogger. Nu vreți să știți ce uimită am fost. Surpriza a fost mare pentru că la aceasta categorie trebuiesc luate în calcul mai multe criterii de jurizare, foarte importante de altfel. Iar eu având un blog mic și nou față de altele nu mă așteptam să am aceasta surpriza atât de plăcută.
Pentru mine nominalizare în sine este un mare căștig, îmi confirmă că ceea ce eu creez vă inspiră pe voi. Vă mulțumesc vouă, celor care m-ați votat. Fără voi asta nu s-ar fi întâmplat și sper să îmi fiți alaturi în continuare. Vă mulțumesc vouă tuturor celor care îmi citiți blogul și găsiți inspirație în rețetele mele.
Acum să revin puțin la rețeta acestui tort foarte simplu, dar extrem de gustos. Este un tort format din două blaturi coapte separat, caramel și cremă de brânză. Și după cum veți vedea și în pașii rețetei nu este absolut deloc greu de făcut și nici de montat. Sunt sigură că îl poate pregăti ușor oricine acasă și mi-ar place foarte mult dacă aveți nelămuriri să mă întrebați. Vă pot ajuta cu orice nu înțelegeți legat de rețetă.
Tort cu morcovi și caramel
Equipment
- 2 Tavi detasabile de tort 18 cm diametru
Ingredients
Blat
- 4 Ouă
- 150 g Zahăr brun
- 100 g Unt 82% grăsime
- 100 g Zahăr alb
- 100 g Morcov ras
- 200 g Făină
- 30 g Miez de nucă măcinat
- 60 g Iaurt
- ½ lgt Scorțișoară
- ¼ lgt Nucșoară
- 1 lgt Praf de copt
- 1 lgt Bicarbonat de sodiu
- ¼ lgt Sare
Caramel
- 200 g Zahăr
- 100 g Unt 82% grăsime
- 100 g Smântână dulce pentru frișcă
Crema
- 200 g Cremă de brânză
- 200 g Smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
- 40 g Zahăr pudră
Instructions
Blat
- Într-un bol se mixează foarte bine cele două tipuri de zahăr și untul moale. Se adaugă pe rând ouăle și se amestecă bine după fiecare. Se adaugă iaurtul, toate condimentele, praful de copt și bicarbonatul.
- Cu o spatulă se încorporează în aluat morcovul ras, apoi făina. Compoziția se toarnă în mod egal în două forme detașabile de tort în care s-a pus hârtie de copt. Se pun tăvile în cuptorul preîncălzit și se coc blaturile 25-26 minute la 170°. După ce s-au copt se scot blaturile din tăvi și se lasă să se răcească pe un grătar.
Caramel
- Se pune zahărul să se topească într-o tigaie cu fundul gros. Când a căpătat o culuare cafenie se adaugă bucățelele de unt și se amestecă rapid. Se toarnă în fir subțire și smântâna amestecând continuu. Se lasă să dea câteva clocote apoi se toarnă într-un castron încăpător și se lasă să se răcească. Din toată cantitate de caramel se folosește pentru tort cât se dorește, iar restul se pune într-un borcan și se ține în frigider. Se poate folosi la alte deserturi.
Crema
- Într-un castron se pun toate ingredientele și se mixează foarte bine până când crema formata capătă o consistență fină. Nu trebuie mixat foarte mult pentru că se poate tăia crema!
Asamblare
- Pe un platou se pune o lingură de crem în mijloc peste care se aseaza un blat de tort cu fața în jos. Se întinde un strat generos de cremă, apoi cu o lingură se pune și un strat de carmel.
- Se pune celălalt blat de tort, iar deasupra se întinde restul de cremă și un strat de caramel. Caramelul se întinde ușor cu o lingura pe toată suprafața tortului. Tortul se pune la rece pentru câteva ore înainte de a fi servit.