Tort cu frișcă decorat cu trandafiri
Am făcut un tort cu frișcă decorat cu trandafiri pentru ziua fiicei mele în mai. Am folosit în interiorul tortului crema ei de tort preferată , frișcă și dulceață de vișine. Este un tort elegant, aromat și deosebit. Deobicei îmbrac un astfel de tort în frișcă. Dar, de data această am ales să folosesc o crema de mascarpone cu frișcă.
Tort cu frișcă decorat cu trandafiri
Equipment
- Mixer
- Tel
Ingredients
Blat
- 8 Ouă
- 250 g Zahăr
- 260 g Făină
- 40 ml Ulei
- 1 lgt Esență de vanilie
- 1 praf Sare
Crema pentru umplut
- 300 ml Smântână 30% grasime
- 50 g Zahăr pudră
- 200 g Dulceață de vișine
Crema pentru ornat
- 500 g Mascarpone
- 400 ml Smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
- 1 lgt Esență de vanilie
- 100 g Zahăr pudră
Sirop
- 300 ml Apă
- 150 g Zahăr
- 1 lgt Esență de rom
Ornat
- Trandafiri mici
- Prajituri tip Eti Puf albe
- Bomboane tip Raffaello
Instructions
Blat
- Se încinge cuptorul la 180°. Într-un bol se mixează ouăle cu un praf de sare și zahărul pus treptat. După ce ouăle au crescut în volum se adaugă uleiul.
- Cu un tel se încorporează făina amestecând de jos în sus. Compoziția astfel obținută se toarnă în două tăvi detașabile de tort, tapetate cu hârtie de copt. Diametrul tăvilor să fie de 18 cm.
- Tăvile se pun in cuptor până ce blaturile au crescut și s-au rumenit. Se verifică dacă sunt gata cu o scobitoare. Când s-au copt se scot din cuptor și se lasă la răcit.
Sirop
- Cât timp se coc blaturile de tort, se prepară siropul. Într-o cratiță se pune zahărul pe foc să se topească până capătă o culoare deschisă de caramel. Nu trebuie să se ardă pentru că devine amar. Se toarnă apa peste zahăr (având grijă la aburul care frige ) și se lasă să fiarbă până siropul se leagă și zahărul este dizolvat. Se ia de pe foc , se pune esență de rom și se lasă la răcit.
Crema pentru umplut
- Într-un bol se bate smântână cu mixerul până își dublează volumul. Se adaugă zahărul pudră, apoi se pune frișca obținută în frigider până se folosește.
Crema pentru ornat
- Smântana dulce, mascarpone, zahărul pudră și esența de vanilie se mixează într-un bol. Trebuie să devină o crema aerată și fină. Se pune în frigider până se folosește
Asamblare
- Se taie fiecare blat în două obținându-se astfel patru blaturi. Pe un platou de servit se pune o parte de blat , se însiropează cu câteva linguri de sirop și se adaugă ⅓ din crema pentru umplut.
- Urmează al doilea blat care se însiropează. Se pune crema și tot așa până se pune ultimul blat care doar se însiropează. Se îmbracă tortul în crema pentru ornat.
- Se fac rozete cu crema pusă într-un poș și se decorează cu trandafiri și prăjiturele tip EtiPuf și bomboane tip Raffaello.