Salată de boeuf
Renumita salată de boeuf este un preparat apreciat, prezent pe toate mesele de sărbătoare ale românilor.
Mi-am dat seama că nu am pe blog rețeta pentru salata de boeuf. Așa că acum a venit momentul să public aici rețeta mea de salată așa cum o pregătesc eu.
Pentru că eu fierb legumele împreună cu carnea, din apa în care au fiert mai fac un fel de mâncare. Salata devine mult mai gustoasă procedând așa și prepar repede și o supă cu găluște sau cu tăiței din apa în care au fiert.
Carnea care se pune de obicei la această rețetă este carnea de vită, de aceea se numește de boeuf. Totuși atunci când nu am, folosesc piept de pui. Asta nu schimbă cu nimic gustul delicios, binecunoscut de toți.
Salată de boeuf
Ingredients
Pentru salata
- 5 Cartofi
- 4 Morcovi
- 3 Păstârnac
- ½ Țelină mică
- 250 g Carne de vită
- 180 g Mazăre din conservă
- 4 Castraveți în oțet sau murați
- 3 Gogoșari în oțet
- 3 Albușuri de ou fierte
- 2 lgt Sare
- 1 lgt Piper
Maioneza
- 3 Gălbenușuri de ou fierte
- 2 Gălbenușuri de ou crude
- 300 ml Ulei
- Sucul de la o jumătate de lămâie
- 50 g Muștar
Decor
- 2 lg Maioneză
- Ardei gras roșu
- Ardei gras verde
Instructions
Pentru salată
- Cartofii, morcovii, păstârnacul și țelina se curăță de coajă și se spală. Carnea se spală și se pune la fiert într-o oală cu trei litri de apă. După ce se adună spuma formată, se pun legumele să fiarbă împreună.
- Când legumele și carnea au fiert se scot pe o farfurie să se răcorească. Apoi toate se taie mărunt, cubulețe și se pun într-un castron încăpător. Se adaugă gogoșarii, castraveții și albușurile fierte toate tăiate mărunt.
Maioneza
- Într-un castron se pun gălbenușurile fierte și se pasează cu o lingură de lemn. Se adaugă gălbenușurile crude și se amestecă împreună picurând ulei în fir subțire. La final se adaugă sucul de lămâie.
- Se opresc două linguri din maioneza pentru decor iar în restul se adaugă muștarul.
Decor
- Se amestecă maioneza cu legumele și carnea fiartă și se condimentează cu sare și piper. Pe un platou se pune inelul unei forme de prăjituri iar în interior se adaugă compoziția de salată apăsând ușor cu lingura . Se scoate inelul, se unge toată suprafața salatei cu maioneză și se decorează cu pătrățele de ardei roșu și verde. Salata se ține în frigider cel puțin o oră înainte de servire.