
Prăjitura „Spinare de căprioară” sau „Chec la metru” este o prăjitură rafinată și irezistibilă, perfectă pentru momentele speciale. Rețetă cu ingrediente la îndemăna oricui.
Prăjitura „Spinare de căprioară” era foarte la modă acum ceva ani, iar rețeta ei era la mare căutare. Eu am o rețetă de 15 ani, de la o colegă de muncă, pe care am tot făcut-o de-a lungul timpului, cu mici modificări. Aceasta este varianta care, cred eu, este cea mai bună.
Prăjitura este compusă din două straturi de blat, două checuri, coapte separat, unul alb , pufos, și unul intens aromatrizat cu cacao. Straturile de blat sunt unite cu o cremă fină de ciocolată, iar deasupra sunt îmbrăcate cu un ganache lucios și catifelat de ciocolată. O combinatire de arome și texturi ce încântă simțurile!
Indiferent pentru cine veți pregăti aceasta prăjitură, sigur veți încântă toate gusturile. Va deveni prăjitura preferată și o veți pregăti foarte des. Srieti-mi în comentarii dacă nu este așa.

Prăjitura „Spinare de căprioară”
Equipment
- 2 Tavi de chec
Ingredients
Chec
- 8 Ouă
- 250 g Zahăr
- 280 g Făină plus 30g
- 50 g Ulei
- 30 g Cacao
- 1 lgt Praf de copt
- 1 lgt Esență de vanilie
- ¼ lgt Sare
Crema
- 100 g Zahăr
- 100 g Faina
- 50 g Cacao
- 150 g Unt
- 200 g Cremă de ciocolată (tartinabilă) din comert gen,,Nutella''
- 300 g Lapte
- 1 lg Esență de rom
Glazura
- 250 g Ciocolată 52% cacao
- 250 g Frișcă lichidă
Instructions
Chec
- Se pun în vase separate albușurile și gălbenușurile. Albușurile și sarea se bat spumă tare cu mixerul adăugând treptat zahărul.
- Gălbenușurile se amestecă cu uleiul până se formează o maioneză. Se adaugă esența de vanilie, apoi se încorporează treptat în albușurile făcute bezea.ea.
- 280g de faină și praful de copt se adaugă treptat în comozitia de ouă, amestecând de jos în sus cu o spatulă. Toată compoziția se împarte în mod egal în două.
- Într-o parte se adaugă 30g cacao, iar în cealaltă 30g făină și se amestecă. Fiecare compoziție se torna în câte o formă de chec în care s-a pus hârtie de copt. Checurile se coc 20 minute la 180°, până trec testul scobitorii.
- După ce s-au copt, se scot checurile din tăvi și se las sa se răcească pe un grătar. După ce s-au răcit, fiecare chec se taie în 20 de felii.
Crema
- Se amestecă într-o cratiță zahărul, cacaua și făina. Se adaugă laptele și se pune pe foc. Se lasă să fiarbă , amestecând continuu , până se îngroașă. După ce s-a îngroșat crema, se oprește focul și se aduga untul tăiat cubulete, crema de ciocolată și esența de rom. Se amestecă bine, apoi se lasă să se răcească.
Asamblare
- Se unge o felie de chec maro cu cremă, se aseaza pe un platou, așa cum a fost tăiată. Se unge o felie de chec alb cu cremă, se aseaza cu partea fară cremă peste crema primei felii și se continuă cu altă felie de chec maro. Se continua până se formează un chec cu 20 de felii, unse între ele cu cremă. La fel se procedează și cu celalalt chec.
- După ce au fost gata cele două checuri, se pregătește glazura.
- Ciocolata se mărunțește cu un cuțit și se pune într-un castron. Smântâna se înfierbântă( să nu să fiarbă), apoi se toarnă peste ciocolată. Se lasă cinci minute, apoi se amestecă.
- Se toarnă glazura peste cele doua checuri și se dă la frigider pentru o oră. Înainte de servire se taie felii de chec, oblic, cu cuțitul, astfel încât o felie de chec să fie formată și din chec cu cacao și din chec alb.