Prăjitură răsturnată cu caise și cremă
Prăjitură răsturnată cu caise și cremă de mascarpone, desert de vară cu caise proaspete și parfumate. Rețetă simplă de prăjitură răsturnată cu fructe și blat pufos.
Această prăjitură răsturnată cu caise și cremă este preferata mea din toate prăjiturile răsturnate pe care le fac. Toate sunt bune, nimic de zis, dar aceasta este mult mai gustoasă datorită zaharului topit sau caramelului, cum vreți să-i spuneți. La aceasta rețetă de prăjitură răsturnată am procedat diferit față de celelalte rețete de pe blog. Am alesa să topesc zaharul direct în tava în care am copt prăjitura.
Într-o tavă am pus cantitatea de zahăr necesară în rețetă și am introdus tava în cuptor. Cât timp m-am ocupat de caise, am cântărit ingredientele și am făcut compoziția pentru blat, s-a topit și zahărul. Din când în când am verificat zahărul și am scuturat tava ca să se topească uniform. Nu am folosit lingura, doar am scuturat tava. După ce s-a topit zaharul am scos tava din cuptor și am așezat caisele peste zahărul topit.
Cine dorește poate topi zahărul separat, într-o crăticioară și apoi îl poate turna uniform în tava în care se va coace prăjitura. Nu este greșit daca se procedează astfel și nici dacă caisele sunt înlocuite cu piersici sau nectarine.
Prăjitură răsturnată cu caise și cremă
Equipment
- Tava 30/20
Ingredients
- 7 Ouă
- 200 g Zahăr
- 200 g Zahăr pentru topit
- 100 g Ulei
- 130 g Iaurt
- 350 g Făină
- 1 kg Caise
- 1 lgt Praf de copt
- 1 lgt Esență de vanilie
Crema
- 300 g Smântână 30% grăsime
- 250 g Mascarpone
- 50 g Zahăr
- 3 Caise 200g
Instructions
- 200g de zahăr se pun în tava în care se va coace prăjitura. Se pune tava în cuptorul fierbinte și se lasă să se topească zahărul, scuturând din când în când tava.
- După ce s-a topit zahărul se scoate tava din cuptor și se aseaza caisele tăiate sferturi.
- Se separă ouăle. Albușurile se bat spumă tare cu mixerul adăugând treptat zahărul.
- Gălbenușurile se amestecă cu uleiul și esența de vanilie și se adaugă treptat peste albușurile bătute spumă tare. Se adaugă iaurtul, se amestecă apoi se încorporează faina și praful de copt folosind o spatulă. Compoziția se toarnă peste caise în tavă.
- Tava se introduce în cuptor la 180° pentru 35 minute. După ce s-a copt, prăjitura se răstoarnă fierbinte și cu grija pe o tavă sau un platou cu margini ridicate. Se lasă să se răcească complet.
- Într-un bol se amestecă cu mixerul brânza mascarpone, smântâna și zahărul până devin o cremă consistentă. Se taie mărunt caisele și se adaugă în cremă apoi se întinde crema pe toată suprafața prăjiturii. Prăjitura se ține în frigider cel puțin o oră înaintea servirii.