Prăjitură cu foi și gem

prajitura cu foi si gem

Prăjitură cu foi și gem, o rețetă veche de prăjitură cu cremă de gris și gem de caise. Este genul de prăjitură adorată de toți din copilărie.

Acum mulți ani, când tehnologia nu era atât de avansată și la îndemână oricui rețetele erau schimbate de la o gospodină la altă și trecute în caietul de rețete al fiecăruia. Am și eu  de atunci rețete trecute într-un caiet sau pe foi de hârtie, deși nu eram decât un copil. Mai apoi am început să fac rețete din revistele care se găseau atunci iar una dintre ele este Practic în bucătărie. Am o întreagă colecție de reviste Practic pe care pur și simplu le devoram cum apăreau și nu există revistă din care să nu fi încercat măcar o rețetă. Rețeta de prăjitură cu foi și gem este din această revistă doar că este adaptată gustului meu și este o prăjitură care reușește de fiecare dată.

Știu că atunci când cineva vrea să pregătească o prăjitură cu foi și vede că trebuie să fie întinse și coapte patru sau mai multe foi, renunta să o mai pregătească. Ei bine asta nu trebuie să împiedice pe nimeni în a face prăjituri cu foi pentru că se pot coace mai rapid, nu una câte una. Eu folosesc câte două tavi o dată și pun foile în tavă pe hârtie de copt, asta scurtează mult timpul de coacere, la jumătate. Foile pot fi coapte cu o zi sau două înainte de a fi asamblate pentru că atunci când va fi montată prăjitură aceste foi se vor înmuia.

Eu am folosit un gem de caise, fără prea mult zahăr, care este acrișor și se potrivește foarte bine cu crema dulce de griș. Dar se poate folosi și alt tip de gem doar să fie acrișor și consistent cum ar fi de exemplu magiunul de prune. Glazura cu care am acoperit prăjitura am făcut-o din ciocolată cu 50% cacao și ulei și este cea mai simplă și la îndemână glazură cu care se poate acoperi o prăjitură. De fapt se potrivește poarte bine și la torturi și chiar am acoperit torturi cu ea foarte ușor.

prajitura cu foi si gem

Prăjitură cu foi și gem

Prep Time 1 hr
Cook Time 15 mins
Total Time 1 hr 15 mins

Ingredients
  

Foi

  • 1 Ou
  • 50 g Lapte
  • 150 g Zahăr
  • 2 lg Miere de albine
  • 1 lgt Bicarbonat
  • 50 g Unt 80% grăsime
  • 400 g Făină
  • 1 praf Sare

Crema

  • 500 g Lapte
  • 70 g Griș
  • 160 g Unt 80% grăsime
  • 150 g Zahăr pudră
  • 150 g Gem de caise
  • 1 lgt Esență de vanilie

Glazura

  • 200 g Ciocolată
  • 2 lg Ulei

Instructions
 

Foi

  • Toate ingredientele exceptând făina se pun pe foc pe baie de abur. Se lasă să fiarbă, amestecând continuu, până devine o pastă. Se lasă să se răcească apoi se adaugă făina și se frământă.
  • Se împarte aluatul în patru si se întind în patru foi. Foile se coc pe hârtie de copt, puse în tavi, câte două tavi o dată cu funcția de ventilație. Se coc cinci- șase minute, până devin ușor maronii. După ce s-au copt se lasă să se răcească.

Crema

  • Laptele și grișul se fierb până se îngroașă apoi se lasă la răcit. Cu mixerul se amestecă foarte bine untul moale împreună cu zahărul pudră. Se încorporează treptat grisul cu lapte. Se adaugă esență de vanilie.

Glazura

  • Ciocolata ruptă în bucăți se topește împreună cu uleiul pe baie de abur.

Asamblare

  • Se așează o foaie pe o tavă, se întinde jumătate din cantitatea de cremă și se pune a doua foaie care se unge cu gem. A treia foaie se pune peste gem, se întinde restul de cremă și se pune a patra foaie. Deasupra se toarnă glazura de ciocolată, caldă. Prăjitura se lasă la rece câteva ore înainte de porționare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating