
Prăjitură cu cocă rasă, una din prăjiturile copilăriei. Prăjitură nepretențioasă cu gem de caise și aluat răzuit, pe gustul tuturor.
Când eram copii, acasă la mama, primeam uneori duminica de la o mătușă câteva bucățele de prăjitură cu cocă rasă și magiun de prune. Tare bună ni se părea atunci nouă copiilor și o savuram , pur și simplu, dorindu-ne să fi fost mai multă. Când am mai crescut și am început să îmi bag nasul printre oale și crătiți am făcut rost de rețeta acestei prăjituri și am început să o fac și eu duminica. Pe atunci doar duminica se pregătea câte o prăjitură prin fiecare casă iar gospodinele își împărțeau una alteia ceea ce făceau și schimbau rețete. Trecând anii și pregătind prăjitura de atâtea ori am mai modificat rețeta, pe gustul meu și așa v-o împărtășesc acum și vouă.
Ingredientele pe care le-am folosit sunt cele pe care le am de obicei în casă și sunt sigură că sunt la îndemână oricui. Am folosit un gem de caise, așa folosesc mereu la ceasta prăjitură pentru că este pe placul întregii familii dar se poate înlocui cu un altfel de gem. Cum am scris mai sus magiunul de prune este ideal pentru această prăjitură sau alt gem bine legat ca și consistență.
Sper să încercați această prăjitură și să-mi lăsați părerea voastră aici sau pe pagina de instagram. Acolo mai puteți găsi si alte idei de rețete gustoase foarte simplu de pregătit.

Prăjitură cu cocă rasă
Ingredients
- 4 Ouă
- 100 g Zahăr brun
- 100 g Zahăr pudră
- 150 g Untură
- 400 g Făină 1
- 70 g Făină 2
- 450 g Gem de caise
- 1 plic Bicarbonat de amoniu
- 1 linguriță Oțet
- 1 linguriță Esență de vanilie
- un praf Sare
Instructions
- Se sparg ouăle într-un bol încăpător. Se adaugă cele două tipuri de zahăr și se bate totul cu mixerul până nu se mai simpte nici o granulă de zahăr.
- Se adaugă untura la temperatura camerei, sarea, esența de vanilie și se amestecă bine după fiecare.
- Bicarbonatul de amoniu se amestecă cu oțetul într-un pahar apoi se adaugă în compoziție. Se încorporează 400 g de făină și se amestecă totul cu mâna. Din toată compoziția se păstrează aproximativ 200 g deoparte iar restul se toarnă într-o tavă în care s-a pus hârtie de copt.
- Peste aluatul din tavă se întinde gemul de caise. Compoziția oprită se amestecă cu 70 g făină. Trebuie să fie un aluat tare. Dacă mai este nevoie se mai adaugă făină. Aluatul obținut se rade pe răzătoarea cu găuri mari peste gemul de caise.
- Tavă se pune în cuptorul încălzit în prealabil și se coace prăjitura 25 minute la 180°. Este gata când trece testul scobitorii și se porționează după ce s-a răcit.