iulie 6, 2020
Prăjitură caramel cu orez expandat
Va amintiți atunci când erați mici și mâncați un dulce lipicios ce se lipea de degete? Ei așa este această prăjitură caramel cu orez expandat. Are blat pufos, un strat crocant, iar deasupra caramel lipicios. Este atât de bună încât creează dependență și nu va puteți opri din mâncat.
Prăjitură caramel cu orez expandat
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 3 hours hrs
Servings 12 porții
Equipment
- Mixer
- Tava 30/20
Ingredients
Blat
- 4 Ouă
- 120 g Unt
- 60 g Zahăr brun
- 100 g Zahăr
- 100 ml Lapte
- 40 g Cacao
- 200 g Făină
- 1 plic Praf de copt
- 1 praf Sare
Cremă
- 270 g Ciocolată cu lapte
- 200 g Smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
- 100 g Orez expandat
Glazură
- 200 g Caramele cu lapte
- 3 lg Lapte
Instructions
Blat
- Într-un vas se pun untul și zahărul și se amestecă cu ajutorul unui mixer până nu se mai simt granulele de zahăr. Se adaugă pe rând gălbenușurile care au fost amestecate cu sarea și laptele.
- Albușurile se bat spumă separat, într-un bol și se adaugă apoi peste compoziție. Într-un castron se amestecă făina, cacaoa și praful de copt. Acestea se încorporează în compoziție cu ajutorul unui tel.
- Se pune hârtie de copt într-o tavă în care se toarnă compoziția și se pune în cuptor ul încălzit în prealabil. Se coace la 170° cca 20 de minute. Când s-a copt se lasă la răcit, apoi se desprinde hârtia de copt și se pune blatul înapoi în tavă.
Crema
- Se încălzește smântâna, dar nu să fiarbă și se adaugă într-un castron peste ciocolata ruptă în bucăți. Se amestecă după 2-3 minute până se topește ciocolata. Apoi se acoperă crema cu o folie alimentară (direct pe cremă se pune) și se lasă la răcit. Se pune la frigider pentru o oră.
- După o oră se scoate crema din frigider și cu ajutorul unui mixer se bate până se deschide la culoare și devine aerată. Se amestecă crema cu orezul expandat, apoi se întinde peste blat în tavă. Tava se pune în frigider până este gata glazura.
Glazura
- Caramele se pun într-un castron cu laptele și se topesc în cuptorul cu microunde pentru câteva secunde. Trebuiesc topite cu atenție să nu se ardă. Dacă nu s-au topit complet de prima dată se mai pun câteva secunde în cuptorul cu microunde.
- Glazura formată se lasă să se răcească la temperatura camerei amestecând din când în când. Atunci când nu mai este caldă se toarnă peste prăjitură. Se ține prăjitura la rece cel puțin o oră.
Author: flavorintheplate