Plăcintă cu spanac și gorgonzola

placinta cu spanac si gorgonzola

Ador să mănânc o plăcintă  cu spanac și gorgonzola, este preferata mea, pe primul loc în topul plăcintelor sărate. Este o plăcintă foarte gustoasă,atât caldă cât și rece, cu multă umplutură și merge de minune luată și la pachet.

Știu că spanacul, din păcate, nu prea este pe placul tuturor cu toate că este considerat un superaliment cu multe beneficii pentru sănătate. Poate de vină este culoarea asta verde, dacă ar fi fost roz de exemplu ar fi fost mai apetisant, cred. Glumesc, bineînțeles. Mie îmi place spanacul și îl mănânc tot timpul anului atât proaspăt cât și congelat, nu contează, spanac să fie.

Această plăcintă cu spanac și gorgonzola, o plăcintă cu aluat foietaj, este foarte ușor și rapid de pregătit. Dacă este mâncată fierbinte, proaspăt scoasă din cuptor este delicioasă dar nu se va porționa frumos așa cum este în poză. Pentru a fi ușor și frumos porționată trebuie să se răcească complet, dacă aveți răbdare. Eu am folosit spanac congelat, am pregătit plăcinta mult mai rapid astfel dar dacă stați mai bine cu timpul și nu va grăbiți se poate folosi și spanac proaspăt. Rezultatul va fi același oricum, o plăcintă sățioasă, gustoasă care arată și foarte bine.

Eu am găurit cu un dui partea de foietaj cu care am acoperit plăcinta și am făcut asta înainte să adaug aluatul peste plăcintă. Se poate și așa mie așa mi-a plăcut dar se poate doar să crestați puțin aluatul după ce a fost așezat deasupra. Se fac găuri sau crestături in aluatul care acoperă plăcinta pentru a nu se umfla la copt ca o gâlmă.

placinta cu spanac si gorgonzola

Plăcintă cu spanac și gorgonzola

Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Servings 8 porții

Ingredients
  

  • 800 g Aluat foietaj
  • 450 g Spanac congelat
  • 200 g Gorgonzola
  • 100 g Cașcaval
  • 100 g Smântână
  • 4 Ouă
  • 1 lg Fulgi de ceapă
  • ½ lgt Piper
  • lgt Sare
  • 1 lg Ulei de măsline
  • 1 Galbenuș de ou
  • 1 lgt Lapte

Instructions
 

  • Se pune spanacul într-o cratiță în care s-a încins uleiul. După ce s-a dezghețat spanaculse adaugă fulgii de ceapă și se lasă să fiarbă până scade toată apă lăsată de spanac. Când a scăzut toată apa și a început să se rumeneasca se oprește focul și se lasă să se răcorească.
  • Într-un vas rezistent la căldură se pune o foaie de foietaj, jumătate din cantitate.
  • Spanacul răcit se amestecă într-un castron cu ouăle, smântâna, cașcavalul ras, gorgonzola mărunțită, sarea și piperul. Compoziția obținută se toarnă în tavă peste aluatul de foietaj. Se acoperă cu restul de aluat și se îndreaptă marginile. Toată suprafața se unge cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte.
  • Plăcinta se coace aproximativ 30 minute la 180°.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating