Plăcintă cu dulceață de mure
Plăcintă cu dulceață de mure, plăcintă rulată de post, cu foaie fragedă și umlutură delicioasă de nucă de cocos și dulceață.
A început maratonul rețetelor de post. Peste tot pe unde te uiți sunt rețete uimitor de simplu de pregătit dar și foarte gustoase de nu îți vine să crezi că nu conțin lapte, unt sau alt ingredient de origine animală. Asta nu înseamnă că toată lumea nu mănâncă de dulce în timpul postului ortodox, ci doar se prezintă alternative a preparatelor ce se pregătesc de obicei in casă.
Eu nu țin post, mi-aș dori dar nu am destulă voință pentru a putea face asta totuși chiar îi admir pe cei ce pot ține post în adevăratul sens al cuvântului. Ceea ce pot face uneori este câte o pauză in a consuma anumite alimente și pregătesc meniuri fără ingrediente de origine animală. Așa cum este și această plăcintă cu dulceață de mure pe care am servit-o și am mâncat-o cu mare poftă după o masă pregătită numai din legume.
Din ingredientele din rețetă ies două rulade ce se pot umple cu o dulceață sau un gem la alegere. Eu am folosit dulceață de mure pe care am amestecat-o cu nucă de cocos pentru un plus de aromă. Foarte bine se comportă aluatul și la o umplutură de brânză și stafide. Am testat și varianta asta și am mâncat o plăcintă cu brânză nemaipomenit de bună.
Plăcintă cu dulceață de mure
Ingredients
- 400 g Făină
- 25 g Drojdie proaspată
- 65 g Ulei
- 140 g Apă caldă
- 50 g Zahăr
- 400 g Dulceață de mure
- 50 g Nucă de cocos fulgi
- ¼ lgt Sare
- 1 lgt Esență de vanilie
- 2 lg Zahăr pudră
Instructions
- Se pune drojdia într-un castron și se amestecă cu două lingurițe de zahăr și două linguri de apă caldă. Restul de zahăr se dizolvă în apa rămasă. Dulceața se amestecă cu nuca de cocos.
- Făina se cerne într-un castron iar în mijloc se face o scobitură in care se pune drojdia. Se acoperă cu făina de pe margini. Într-o parte a castronului se pune sarea fără să atingă drojdia.
- Se adaugă uleiul, esența de vanilie și apa. Se amestecă, apoi se frământă aluatul format până se desprinde de pe vas. Se acoperă castronul cu un șervet și se lasă aluatul să crească.
- Pe masă se presară puțină făină, se pune aluatul crescut și se împarte in două. Se întinde cu sucitorul într-o formă dreptunghiulară o parte de aluat. Se acoperă cu jumătate din cantitatea de dulceață și nucă de cocos.
- Se rulează aluatul peste umplutură și se așează într-o tavă în care s-a pus hârtie de copt. La fel se procedează și cu a două parte de aluat.
- Se introduce tava în cuptorul preîncălzit și se coace placina la 180° aproximativ 15-16 minute. După ce s-a rumenit se scoate din cuptor, se pudrează cu zahăr și se porționează după ce s-a răcit.
Bună! Mi a plăcut ideea și tocmai ce se află în cuptor plăcinta mea,dar cu dulceață de soc,pe ea am găsit o la îndemână.Sper să mi placă și să repet experiența Mulțumesc!
Buna! Este la fel de buna indiferent de dulceata pe care o folosim. Iti multumesc si eu! 🙂