Pască cu merișoare fară zahăr
Pască cu merișoare fară zahăr, o variantă mai sănătoasă a unui preparat des întâlnit pe masa de Paști. Pască fară aluat cu multa brânză, varianta mai slab calorică.
Pentru masa de sărbătoare din acest an am pregătit o pască cu merișoare fară zahăr și fară aluat. La noi în familie se mănâncă pasca dulce, ca și desert și știind că vom mânca pe saturate cozonac m-am gândit să fac o variantă mai sănătoasă de pască. Astfel, am pregătit o pască în care nu am pus zahăr și nici făină. Le-am înlocuit pe acestea cu variante mai puțin calorice, xilitol și amidon.
Xilitolul este un înlocuitor al zahărului, la fel de dulce ca acesta, dar cu mai puține calorii. Eu îl folosesc des la pregătirea unor deserturi mai slab calorice. Pentru această rețetă am folosit 100g de xilitol în loc de 200g zahăr, deci 240 kcal în loc de 387 kcal. Este o diferență totuși care se adună la restul caloriilor. Cine nu folosește de obicei xilitol, îl poate înlocui cu alt îndulcitor preferat.
Am văzut că în online s-a făcut mare tam-tam cu denumirea de pască fară aluat, care se pare că este cheesecake. Dacă are aluat este pască tradițională pregătită de Paști, iar varianta fară aluat este cheesecake. Mie una mi s-a părut amuzantă toată tevatura asta cu denumirea unui preparat pe care fiecare poate să-l denumească cum vrea. Părerea mea, ca să se împace și capra și varza, dacă acest preparat este pregătit în perioada Paștelui este pască. Dacă este pregătit în restul anului este cheesecake, simplu nu?
Acum, lăsând gluma la o parte, vă invit să încercați această rețetă simplă de pască oricând doriți voi și să-mi spuneți părerea voastră. Este grozav de bună, nouă ne-a plăcut foarte mult.
Pască cu merișoare, fară zahăr
Equipment
- 1 Tavă detașabilă de tort
Ingredients
- 5 Ouă
- 100 g Merișoare deshidratate
- 100 g Xilitol
- 1 kg Brânză proaspătă
- 1 lg Esență de vanilie
- 1 lg Esență de lamaie
- 1 lgt Praf de copt
- 200 g Smântână 30% grăsime
- 100 g Amidon
- Fulgi de migdale
Instructions
- Se pun merișoarele la înmuiat în esențele de vanilie și lămâie. Se separă albușurile de gălbenușuri. Brânză de vaci se pune la scurs într-o sită cel puțin o oră înainte de a fi folosită.
- Albușurile se bat spumă tare folosin mixerul. Gălbenușurile se mixează împreună cu xilitolul până se albesc.
- Se adaugă peste gălbenușuri smântâna, se amestecă, apoi se continuă cu făina și praful de copt.
- Albușurile se încorporează în compoziția de gălbenușuri treptat. La final se adaugă stafidele.
- Se tapetează o formă detașabilă de tort cu hârtie de copt. Se toarnă compoziția în tavă și se coace 50 minute la170°.
- După ce s-a copt, pasca se lasă să se răcească în tavă. După ce s-a răcit complet se scoate din tavă, se îndepărtează hârtia de copt și se aseaza pe un platou. Se decorează cu fulgi de migdale și se pune în frigider câteva ore înainte de a fi servită.