
Foi fragede cu cremă de lămâie, foi care se topesc în gură umplute cu cremă fină făcută cu unt. Este o rețetă veche, de familie și fiecare gospodină avea câte o variantă a acestor prăjituri aromate cu lămâie.
Am făcut aceste prăjituri prima dată când eram copil. Nu mă pricepeam eu prea bine să le întind dar mă străduiam totuși. Le-am avut și pe masă la nunta mea, acum o sută de ani și au fost foarte apreciate. Știu că există foarte multe variante a acestei prăjituri și sunt sigură că sunt la fel de gustoase.
Eu am copt foile în tavă, pe hârtie de copt, așa sunt foarte ușor de manevrat când se coc. Ies patru foi foarte fragede care umplute cu cremă de vanilie și lămâie devin și mai fragede și moi. Crema am pus-o caldă și am lăsat prăjitura acoperită cu un tocător, la frigider până a două zi. Este o prăjitură super fragedă și aromată.

Foi fragede cu cremă de lămâie
Equipment
- Mixer
- Tava de copt
Ingredients
Foi
- 3 Ouă
- 170 g Zahăr
- 85 ml Ulei
- 85 ml Lapte
- 570 g Făină
- 1 plic Bicarbonat de amoniu
- 1 lgt Esență de vanilie
- 1 lgt Oțet sau suc de lamaie
- ¼ lgt Sare
Crema
- 170 g Unt
- 180 g Făină
- 240 g Zahăr
- 1 kg Lapte
- 1 Lămaie coaja si sucul
- 1 plic Zahăr vanilinat
- 1 praf Sare
Instructions
Foi
- Se încălzește cuptorul la 170°. Într-un bol se pun ouăle întregi și se mixează cu zahărul și praful de sare. Se adaugă uleiul, apoi laptele și esența de vanilie. Amoniacul se stinge într-un pahar cu oțetul și se pune în compoziție. Făina se adaugă la urmă și se încorporează în compoziție cu o lingură de lemn sau o spatulă.
- Se frământă aluatul și se răstoarnă pe masa înfăinată sau pe un blat de lucru. Se împarte în patru părți care se întind și se coc pe rând în tavă până se rumenesc puțin. Când sunt coapte se scot din cuptor cu ajutorul hârtiei de copt și se pun unele peste altele. Se lasă să se răcească. Între timp se pregătește crema.
Crema
- Într-un vas cu fundul dublu sau într-un ceaun se pune făina care se amestecă cu zahărul. Se adaugă laptele și un praf de sare și se amestecă cu un tel. Se pune vasul pe foc mic și se amestecă continuu până crema se îngroașă. Apoi se adaugă sucul de la o lămâie. Se închide focul și se pune untul tăiat cubulețe, coaja de lămâie și zahărul vanilinat. Se acoperă crema cu folie alimentară așezată direct pe suprafața ei și se lasă să se mai răcorească.
- Când crema a devenit caldă se umplu cu ea foile, ultimul strat fiind de foi. Vor fi patru foi și trei straturi de crema. Peste foi se pune una din hârtiile de copt pe care s-a copt peste care se pune o greutate. Se lasă să se frăgezească câteva ore sau peste noape.