Fasole bătută

Fasole bătută
frasole batuta

Fasole bătută, un preparat culinar romănesc cu o rețetă simpla și ușor de pregătit. Fasole bătuta cu ceapa călită și pastă de roșii.

Fasole bătută sau frecată, un preparat foarte des pregătit în bucătăriile românilor mai ales în perioadele de post. Eu pregătisem rețeta pentru 1 Decebrie pentru că și eu ca tot românul am mâncat fasole de ziua națională. Nu am făcut fasole cu ciolan desi am în plan să postez pe blog și această rețetă cât mai curând. În schimb am făcut un castron mare de fasole cremoasă cu multă ceapă călită cu pastă de roșii și boia dulce pe deasupra. Am mâncat cu turte proaspete făcute în casă și a fost paradis pe cerul gurii.

Am făcut fasolea frecată cu boabe albe de fasole uscată pe care le-am lăsat la înmuiat în apă caldă mai întăi. Dacă se poate este bine să stea la înmuiat fasolea de pe o zi pe alta, eu nu am avut atâta timp. După ce am spălat fasolea în mai multe ape am turnat apa fierbinte peste ea și am lăsat-o la înmuiat aproximativ o oră. După acest timp am scurs câtă apă a mai rămas în castron și am pus fasolea să fiarbă în apă fierbinte. Am scurs fasolea de apa în care a fiert de doua ori și de fiecare dată am pus-o la fiert în apă fierbinte. Nu am cronometrat în cât timp boabele de fasole sunt fierte foarte bine dar se fierb destul de rapid. Când eram eu copil stiu că apa era o problemă, fasolea nu fierbea cu apa de la robinet și trebuia adusa apă de la fântâni. Acum se pare că nu mai este această problemă și chiar dacă ar mai fi, o linguriță de bicarbonat în apa în care fierbe fasolea rezolvă problema.

Există și o variantă mai rapidă a acestei rețete, dacă se folosește fasole la conservă. În acest caz se toarnă conținutul a două conserve într-o tigaie și se pune pe foc. După ce dă un clocot se scurge apa dar se păstrează puțin din ea pentru subțiat. Se continuă ca și în varianta cu fasole uscată.

Pentru această rețetă am filmat și un scurt clip pe care îl puteți găsi pe Tiktok, poate vă este de ajutor rețetă și în această variantă.

fasole batuta

Fasole bătută

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Timp de inmuiere 1 hour
Total Time 2 hours 30 minutes

Equipment

  • Blender vertical

Ingredients
  

  • 500 g Fasole albă uscată
  • 100 g Ulei
  • 2 Cepe
  • 1 lingură Pastă de roșii
  • 1 lgt Boia dulce
  • 1 lgt Sare
  • ½ lgt Piper
  • 1 căpățână Usturoi

Instructions
 

  • Fasolea se spală și se pune la înmuiat în apă caldă o oră. După acest timp se scurge și se pune la fiert în apă fierbinte. După ce dă câteva clocote se scurge de apă în care a fiert și se pune din nou la fiert în apă fierbinte. Se repetă acest procedeu încă o dată.
  • Se oprește o cană din ultima apă în care a fiert fasolea. Peste fasolea fară lichid se pun cățeii de usturoi, sarea și piperul și se pasează totul cu un blender vertical.
  • Cele două cepe se toacă mărunt și se călesc în ulei. Se adaugă pasta de roșii și boia dulce. Se lasă pe foc să se combine totul.
  • Uleiul în care s-a călit ceapa se adaugă peste fasole iar ceapa se păstrează. Se pune și o parte din apa în care a fiert fasolea peste boabele de fasole pasate și se continuă mixarea cu blenderul. Dacă nu este destul de moale pasta formată se mai adaugă putina apa în care a fiert.
  • Pasta de fasole se toarnă într-un castron iar deasupra se întinde ceapa călită. Se poate consuma atât caldă cât și rece.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating