Ciorbă de fasole
Ciorbă de fasole boabe cu afumătură, acrită cu borș, rețeta simplă și rapidă. Ciorbă delicioasă și hrănitoare.
Nu pot spune că ciorba de fasole este preferata mea dintre toate ciorbele. Îmi place totuși varianta cu afumătură și pentru că o pregătesc rar se și termină foarte repede. Nu fac multă, ci atât cât să ne facem o poftă. Mie îmi place să mănânc un castron de ciorbă de fasole cu pâine prospăta și ceapă roșie. Este delicioasă, consistentă și o pregătesc foarte ușor.
Pregătesc ciorba ușor pentru că folosesc legume congelate și nu trebuie să mai pierd timpul cu pregătirea lor. Este varianta cea mai la îndemăna atunci când nu am prea mult timp la dispoziție. Îmi cumpăr din timp o pungă, două de amestec de legume pentru ciorbă congelate. Le am la îndemână în congelator până când am nevoie de ele. Timp și răbdare se cere doar pentru a scurge fasolea de trei ori. După fiecare apă scursă pun fasolea din nou la fiert în apă fierbinte. Schimbatul apei ajută la a reduce efectul de balonare și o mai ușoară digestie.
Eu am folosit la aceasta rețetă un mușchi afumat file pe care l-am tait fasiute și l-am călit foarte puțin. În zilele de post se poate pregăti această ciorbă și fară carne și este la fel de gustoasă și sățioasă.
Ciorbă de fasole
Ingredients
- 300 g Fasole albă uscată
- 2 Cepe
- 1 pungă Amestec de legume pentru ciorbă congelate
- 1 cutie Roșii tocate
- 1 lg Ulei
- 100 g Muschi file afumat
- 300 g Borș
- 1 lgt Sare
- 1 legatură Pătrunjel verde
- 1 legatură Leuștean verde
Instructions
- Se spală fasolea și se pune la înmuiat în apă fierbinte timp de 30 minute. Apoi se scurge de apa în care a stat la înmuiat și se pune fasolea la fiert în apă fierbinte, se lasă să fiarbă 15 minute. Se scurge fasolea de apa în care a fiert și se pune din nou la fiert în apă fierbinte. Se repetă de încă două ori.
- După ce se schimba apa de trei ori se pune fasolea la fiert în 2 kg apă fierbite. Se adaugă ceapa tocată mărunt și legumele congelate. Se acoperă oala cu un capac și se lasă să fiarbă până se înmoaie legumele.
- Borșul se înfierbântă într-un ibric. Mușchiul file se taie fasiute și se călește puțin într-o lingură de ulei. Se adaugă roșiile se se lasă să dea un clocot. Se adaugă amestecul peste fasole, se lasă să fiarbă câteva minute apoi se adaugă borșul.
- Se potrivește gustul cu sare și se adaugă verdeața tocată. Se oprește focul și se acoperă oala cu un capac.