Chiftele în sos de roșii
Rețeta de chiftele în sos de roșii aromat și catifelat este o rețetă des întâlnită în bucătăria românească. Fiecare gospodină are propria ei rețeta și micile ei secrete pentru reușita acestui fel de mâncare, foarte simplu de altfel.
Eu gătesc chiftelele la cuptor de obicei pentru că încerc cât de mult pot să renunț la prăjeală în bucătăria mea. Iar sosul îl fac fără făină sau alt agent de îngroșare, doar din legume.
Pregătesc mai multe chiftele atunci când fac și opresc din ele fără sos pentru a mânca cine mai dorește la alte mese. Cea mai potrivită garnitură lângă ciftelele cu sos este un piure cremos de cartofi. Dar se pot mânca și așa cu pâine proaspătă mai ales dacă este făcută în casă.
Chiftele în sos de roșii
Ingredients
Chiftele
- 700 g Carne tocată amestec
- 1 Dovlecel
- 1 Morcov
- 1 Ceapă
- 1 Ou
- 1 lgt Sare
- ½ lgt Piper
Sos
- 1 Ceapă
- 1 Morcov
- 1 Ardei bulgăresc
- 1 Ardei gras roșu
- 500 ml Suc de roșii
- ½ lgt Sare
- ⅓ lgt Piper
- Mărar
- 1 lg Ulei
Instructions
Chiftele
- Morcovul și dovlecelul se dau pe răzătoare. Dovlecelul se scurge de apă, ceapa se taie mărunt. Toate legumele se amestecă cu carnea tocată, oul, sarea și piperul. Se formează chifteluțe mici care se pun în tavă cu hârtie de copt. Ies 42 de chifteluțe.
- Tava se pune în cuptorul încins în prealabil. Se coc la 200°. După ce se coc se scot pe o farfurie iar 16 din ele se pun în sosul de roșii.
Sos
- Se taie ceapa, ardeii și usturoiul mărunt și se călesc puțin într-o cratiță cu ulei. Se potrivește gustul cu sare și piper. Apoi se adaugă sucul de roșii și se lasă să fiarbă la foc mic. După ce sosul a devenit mai legat și mai consistent se trece prin sită. Se pasează legumele ușor în sită cu o lingură.
- Sosul strecurat se pune înapoi în cratiță. În el se adaugă chiftelele și se dau într-un clocot. La final se presară mărar tocat deasupra.