Chifle dulci cu dovleac, foarte pufoase și aromate, ideale pentru micul dejun. Chifle moi din aluat dospit care rămân la fel de fragede chiar și a doua zi.
Vin din nou cu o rețetă foarte ușor de pregătit în care am folosit piure de dovleac. Sper să nu mă mai lovească inspirația și să mai fac altceva cu dovleac pentru că atunci chiar veți crede că nu știu să mai fac și altceva.
Acum să vă spun câte ceva despre aceste minunate chifle dulci cu dovleac pe care le poate face ușor oricine, fără prea mult efort. Bine puțin efort este necesar pentru frământare, dar asta se rezolvă dacă sunteți mandrii posesori a unui mixer planetar. Ceea ce îmi doresc și eu, cândva.
Pașii care trebuie urmați pentru reușita acestor pufoșenii sunt aceiași ca la orice aluat dospit. Ingredientele trebuie să fi la temperatura camerei, adică mă refer la drojdie, ouă, unt și făină. Laptele trebuie încălzit cât să nu frigă la deget și maiaua trebuie lăsată la crescut. Un frământat energic al aluatului este necesar, apoi trebuie lăsat la crescut într-un loc cald până își dublează volumul. Apoi nu mai rămâne decât să fie porționat aluatul și pus în tavă în care se va mai odihni câteva minute. Se coc in cel mult 20 minute și sunt sigură că nu rezistă nimeni să nu guste o chiflă grăsană și pufoasă proaspăt scoasă din cuptor.
Chifle dulci cu dovleac
Ingredients
- 2 Ouă
- 100 g Unt
- 200 g Lapte
- 140 g Zahăr
- 165 g Piure de dovleac
- 20 g Drojdie
- 570 g Făină
- 2 plicuri Zahăr vanilinat
- 1 lg Ulei
- 1 lgt Semințe de in
- 1 lgt Semințe de susan
- ¼ lgt Sare
- 1 Gălbenuș de ou
- 1 lg Lapte
Instructions
- Lapte se încălzește într-un ibric. Se face maiaua din drojdie, o lingură zahăr și două linguri de lapte cald. Se amestecă și se lasă la crescut câteva minute.
- În restul de lapte cald se pune zahărul să se topească. Se cerne făina într-un castron încăpător iar în mijlocul ei se face o scobitură în care se pune maiaua. Se acoperă puțin cu făină apoi se adaugă pe rând ouăle bătute cu sarea și zahărul vanilinat, untul moale, piureul de dovleac și laptele.
- Se frământă foarte bine aluatul și se lasă la crescut o oră. După ce și-a dublat volumul se răstoarnă aluatul pe masa unsă cu ulei și se formează un sul care se porționează în opt bucăți.
- Se formează opt spere care se pun în tava în care s-a pus hârtie de copt și se mai lasă să crească aproximativ 30 minute. Se ung sferele cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte folosind o pensulă. Se presară semințele de susan și de în și se pun în cuptorul încălzit în prealabil.
- Se coc 20 minute la 180°. După ce s-au copt chiflele se scoate tava din cuptor și se lasă câteva minute să se răcească apoi se scot pe un șervet și se lasă să se răcească complet.