Cheesecake cu zmeură fară zahăr
Cheesecake cu zmeură fară zahăr, desert răcoros pregătit la rece, cu mai puține calorii. Un dulce aromat și cremos ușor de pregătit.
Cheesecake cu zmeură fară zahăr este un desert din care am mâncat fară să am mustrări de conștiință. Este un desert pe care nu l-am îndulcit cu zahăr, ci cu un îndulcitor lichid, stevia. Am folosit ștevia lichidă pentru un preparat pregătit la rece pentru că mie mi se pare că astfel nu schimba gustul preparatului. Când pun stevia în cafea, de exemplu, parcă cafeaua are un gust diferit dar în preparatele reci se comporta ca și zahărul obișnuit. Nu schimba gustul și mai ales nu are calorii. Asta este părerea mea, după gustul meu, alții poate nu văd nici o diferență.
Poate că nu toată lumea folosește stevia ca îndulcitor sau nu a auzit de așa ceva așa că scriu ceea ce știu eu despre acest îndulcitor. Stevia rebaudiana este o plantă din ale cărei frunze se produc îndulcitori. Este o planta diferită de ștevia românească. Stevia este de 300 de ori mai dulce decât zahărul, nu are carbohidrați și nici calorii. De aceea stevia este unul din cei mai folosiți îndulcitori de cei care țin diete, cei care au diabet zaharat sau cei care vor pur și simplu să scoată zahărul din alimentație. Gustul este perceput diferit de la persoană la persoană, unora li se pare amar sau mentolat. Stevia lichidă, pudră sau granule trebuie folosit cu măsură datorită puterii mari de îndulcire.
Eu încerc din când în când să renunț să folosesc zahăr alb pentru un desert, încerc să mai reduc din calorii și folosesc îndulcitori. Nu fac asta atât de des pe cât mi-aș dori dar totuși este un pas înainte. Tot cu gândul la a mai scădea din calorii dar fară să renunț la dulce s-a născut și aceasta rețetă de cheesecake. Un desert foarte cremos care daca nu știi nu poți spune că nu conține absolut deloc zahăr alb. Eu l-am pregătit seara și a stat la rece, în frigider până a doua zi când l-am porționat și l-am gustat, evident.O felie din acest cheesecake este fix ceea ce trebuie într-o zi de weekend caniculară.
Cheesecake cu zmeură fară zahăr
Equipment
- 1 Tavă detașabilă pentru tort 18 cm
Ingredients
Baza
- 70 g Unt 80%grăsime
- 200 g Biscuiți fară zahăr
Crema
- 400 g Cremă de branza
- 400 g Smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
- 100 g Zmeură
- 2 lg Stevia lichidă
- 1 lgt Esență de vanilie
- 60 g Apa
- 10 g Gelatină
Topping
- 200 g Zmeură
- 30 g Apă
- 1 lg Stevia lichidă
- 10 g Amidon alimentar
Instructions
Baza
- Biscuiții se mărunțesc într-un chopper sau se dau pe răzătoare. Se pun într-un castron și se amestecă cu untul topit.
- Se pune hârtie de copt pe fundul unei forme detașabile de tort pentru a fi mai ușor de scos cheesecake-ul din formă când s-a răcit. Se pun biscuiții amestecați cu untul și se tasează. Tava se pune în frigider până este gata crema.
Crema
- Într-un pahar se pune gelatina la înmuiat în apă. Se lasă 5-10 minute apoi se încălzește pe baie de abur până se topește. Nu se lasă să fiarbă. Când s-a topit se ia de pe foc și se lasă să se răcească
- Se pun într-un bol smântâna și crema de brânză, stevia și esența de vanilie. Cu un mixer se amestecă totul până devine o cremă consistentă. Se adaugă în fir subțire gelatina la temperatura camerei și se amestecă cu mixerul la viteză mică.
- Se scoate tava din frigider și se pune din loc în loc zmeura. Cu grija se toarnă crema, se nivelează și se pune tava din nou în frigider pentru 30 minute. .
- Intre timp se pregătește toppingul. Într-o cratiță se pun la fiert zmeura și apa. Se adaugă amidonul și se amestecă rapid să se dizolve, fară cocoloașe. Se oprește focul și se lasă să se răcească apoi se adaugă îndulcitorul.
- Se scoate tava din frigider și se adaugă toppingul. Se nivelează cu o spatulă apoi se pune din nou la rece pentru câteva ore, de preferat peste noapte.
- Înainte de servire se scoate din frigider și cu un cuțit subțire sau spatula se trece pe margini, prin interior pentru a desprinde cheesecake-ul de tavă. Cu grija se scoate inelul tăvii și folosind hârtia de copt se mută desertul pe un platou. Se decorează cu zmeură și frunze de mentă.