Cheesecake cu mure și ricotta
Cheesecake cu mure și ricotta, preparat la rece, rapid și cremos. Delicios și răcoritor, cu o crustă de biscuiți, mousse de ricotta și mure, un strat de ganaș de ciocolată albă și totul acoperit de un jeleu fin de mure. Într-un cuvânt este desertul perfect într-un weekend de vară.
Eu ador să fac cheesecake cu mure și ricotta. Și să mănânc, bineînțeles. Nu este greu de pregătit, este foarte versatil și se poate pregăti în multe combinații. Pentru această rețeta ideea mi-a venit chiar de la aceste două ingrediente pe care le conține, mure și ricotta. Murele tocmai ce le primisem iar ricotta am cumpărat-o dintr-un impuls, să fie, mereu îmi trebuie la câte o rețetă. Așa că pe parcurs mi-a mai venit câte o idee și a rezultat acest delicios desert.
Cheesecake cu mure și ricotta
Equipment
- Mixer
- Tavă detașabilă pentru tort 23cm
Ingredients
Crusta
- 400 g Biscuiți digestivi
- 150 g Unt
Mousse
- 250 g Mure
- 50 g Zahăr
- 30 ml Apă
- 500 g Ricotta
- 350 g Smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
- 250 g Iaurt grecesc 10% grăsime
- 200 g Zahăr pudră
- 100 ml Apă
- 20 g Gelatină
- 1 lgt Esență de vanilie
Ganas de ciocolata alba
- 150 g Ciocolată albă
- 20 ml Smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
Jeleu de mure
- 200 g Mure
- 60 g Zahăr
- 3 lg Apa
- 1 plic Tort gelee transparent
Instructions
Crustă
- Se pun biscuiții într-un blender și se mărunțesc. Untul se topește și se amestecă cu biscuiții într-un castron. Într-o formă detașabilă de tort se pune hârtie de copt pe fundul acesteia. Se pun biscuiții în formă și se nivelează cu ajutorul unei linguri. Tava se pune în frigider.
Mousse
- Gelatina se pune la înmuiat cu 100 ml de apă. Murele, zahărul și 30 ml de apă se pun într-o crăticioara să fiarbă până se topește zahărul. Apoi se trece totul printr-o sită. Piureul de mure se pune din nou la încălzit și în el se pune și gelatină. Nu trebuie să fiarbă, doar să se topească gelatina. Se lasă deoparte să se răcească.
- Într-un bol se pune frișcă, ricotta și zahărul pudră. Se mixează foarte bine și se adaugă și iaurtul. Cu un tel se amestecă în compoziție piureul de mure răcit. Se scoate tava din frigider și în ea se adaugă compoziția cu ricotta. Se pune din nou la frigider pentru 2-3 ore.
Ganaș de ciocolată albă
- Între timp se pregătește ganașul. Pe baie de abur se topește ciocolata împreună cu smântâna. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, acoperit cu o folie alimentară. Apoi se întinde deasupra mousse-ului .
Jeleu de mure
- Se pregătește jeleul de mure. Murele, zahărul și apa se pun pe foc să fiarbă. Se oprește focul și se adaugă plicul de tort-gelee. Se amestecă și se trece prin sită totul. Jeleul călduț se întinde peste ciocolata albă. Cheesecake-ul se ține la frigider câteva ore. Apoi se scoate din forma de tort și se pune pe un platou pentru servit. Datorită hârtiei de copt se poate mută foarte ușor. Pentru decor se folosesc câteva mure.